IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическите данни за Китай повишиха азиатските борси

Поскъпването на металите подкрепи добивните компании и производителите на стомана

12:58 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическите данни за Китай повишиха азиатските борси

Ралито на азиатските и тихоокеанските фондови пазари продължи, след като износът на Китай отчете първия си ръст на годишна база за последните 14 месеца през декември. Нарастването на вноса на стоки в страната до рекордна стойност е още по-добър знак за перспективите пред световната икономика.

Освен това през миналата година Китай се превърна и в най-големия пазар на автомобили, задминавайки САЩ, предаде Bloomberg. Продажбите на леки автомобили, автобуси и камиони в страната се увеличават с 46% на годишна база до 13,6 млн. единици в сравнение с 10,4 млн. единици в САЩ.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, с изключение на Япония, се повиши с 1,1% по време на днешната сесия до 432,24 пункта. Най-много за това помогнаха добивните компании, след като медта с доставка след три месеца поскъпна с близо 3% до 7 675 долара за метричен тон на борсата в Лондон. Цената на златото на свой ред скочи с рекордните за последния месец 1,8% до 1 158,4 долара за тройунция.

С повишения завърши сесията в Шанхай, където Shanghai Composite нарасна с 0,5% до 3 212,75 пункта, воден от финансовите компании и тези от сектора за недвижими имоти. Вчера стана ясно, че износът на Китай е нараснал със 17,7% на годишна база през декември до 130,7 млрд. долара, а вносът на азиатската страна се повишава с близо 56% до рекордно високата стойност от 112,3 млрд. долара.

Търговията приключи с повишения и за борсата в Хонконг, където Hang Seng добави 0,5% към стойността си до 22 411,52 пункта. Още по-силно нарасна индексът на сините чипове в Австралия S&P/ASX 200, който се повиши с 0,8% до 4 950,7 пункта, подкрепен от добивните компании. Новозеландският NZX 50 обаче приключи сесията на негативна територия, като изгуби 0,2% до 3 303,75 пункта.

Фондовата борса в Япония бе затворена днес заради честването на национален празник. Въпреки това спекулациите около евентуалния фалит на най-голямата японска авиокомпания Japan Airlines продължиха да набират сила. Премиерът на страната Юкио Хатояма предстои да вземе окончателно решение за съдбата на компанията, която бе спасявана на три пъти от предишни правителства, до края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още