IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчетите на Alcoa, Intel и JPMorgan ще дадат посока на щатските индекси

За последното тримесечие на 2009 г. се очаква годишен ръст на печалбите на компаниите от S&P 500 от над 200%

10:51 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отчетите на Alcoa, Intel и JPMorgan ще дадат посока на щатските индекси

Разочароващите данни за намаляването на заетостта в американската икономика през декември все пак не успяха да заличат икономическия оптимизъм на инвеститорите. Той бе двигател на ралито на Wall Street през изминалите десет месеца, заедно с мерките на правителствата и централните банки за борба с последиците от финансово-икономическата криза.

Следващите няколко седмици обаче ще бъдат доста по-динамични с началото на първия корпоративен сезон за новата година. Три от големите компании в състава на индекса на сините чипове Dow Jones IA – Alcoa, Intel и JPMorgan Chase, ще публикуват своите финансови резултати за последното тримесечие на миналата година през следващите пет дни, предаде CNN.

На икономическия фронт най-важни ще бъдат данните за продажбите на дребно в САЩ през декември, както и тези за потребителското доверие, индустриалното производство и търговския баланс.

Индексите достигнаха нови 15-месечни върхове в началото на тази година, като тяхното рали ще зависи до голяма степен от финансовите резултати на борсовите компании, които ще са показателни за реалното състояние на икономиката. За последното тримесечие на 2009 г. се очаква ръст на печалбите на компаниите от S&P 500 от над 200% на годишна база.

Внушителната прогноза обаче се дължи до голяма степен на рязкото влошаване на на финансовите резултати през съпоставимото последно тримесечие на 2008 г. Тогава кризата удари силно компаниите, като най-много пострадаха тези от автомобилния и финансовия сектор.

Седмицата, както и корпоративният сезон, ще започне с отчетите на алуминиевия гигант Alcoa, за който се очаква печалба на акция от 6 цента спрямо загуба от 28 цента преди година. Във вторник след края на сесията ще излязат и резултатите на технологичната компания Intel, за която се очаква над седем пъти по-голяма печалба на акция от 30 цента.

Във вторник се очакват и първите за седмицата икономически данни, които ще бъдат за търговския баланс на САЩ през ноември. Прогнозите сочат, че той ще се разшири до близо 35 млрд. долара. В сряда пък излизат данните за държавния дефицит на САЩ, който се очаква да възлезе на близо 85 млрд. долара за декември спрямо 120 млрд. долара дефицит за декември.

Тогава както обикновено се очакват данните и за петролните запаси на САЩ, както и т.н. „Бежова книга“ за икономическото развитие на отделните региони на страната.

Много важни ще бъдат данните за продажбите на дребно през декември, които излизат в четвъртък и които се очаква да покажат ръст от 0,4% спрямо ноември, когато се увеличиха с 1,3% на месечна база. В четвъртък ще се публикуват и данните за новите молби за помощи при безработица през миналата седмица, както и тези за бизнес запасите през ноември.

В петък преди началото на сесията се очаква JPMorgan да отчете печалба на акция от 63 цента, което е доста повече от 7-те цента преди година. Преди началото на борсовата търговия ще излязат данните за индекса на потребителските цени през декември, за който се очаква ръст от 0,2%, както и данните за индустриалното производство, за което се прогнозира месечен ръст от 0,6% през декември.

Малко след началото на сесията ще излезе и индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет за януари, който се очаква да се повиши до 73,8 пункта. Нагласите на потребителите са водещ ориентир за потребителските разходи, които са източник на по-голямата част от брутния вътрешен продукт на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още