IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Върнаха управителя на Аржентинската централна банка на поста му

Съдът постанови възстановяването на Мартин Редрадо на поста му

12:12 | 09.01.10 г.
Върнаха управителя на Аржентинската централна банка на поста му

Аржентински съд постанови управителят на Аржентинската централна банка Мартин Редрадо да бъде възстановен на длъжност и блокира плана на президента на страната Кристина Фернандес де Кирхнер да използва валутни резерви за заплащането на външния дълг на страната, съобщи BBC.

Съдът е решил спешният указ на президента за освобождаването на Редрадо да бъде спрян, докато не се гласува от парламента на страната. Съдът е постановил също, че правителството не може да прехвърли 6,6 млрд. долара от централната банка в специален фонд.

Редрадо разгневи президента с отказа си да прехвърли резервите. Той заяви, че ще чака парламентът да ратифицира мярката.

Аржентина трябва да покрие 13 млрд. долара международен дълг тази година и има бюджетен дефицит от между 2 и 7 млрд. долара.

С двете постановления в петък съдия Мария Хосе Сармиенто осуети усилията на президента да използва валутните резерви на Аржентина за плащането на дълга и решението й да уволни Редрадо. Сармиенто се съгласи с адвокатите на Редрадо, според които президентът няма нужните правомощия.

Министърът на вътрешните работи Флоренсио Рандасо е коментирал пред Radio 10, че правителството ще обжалва съдебните решения, защото конституцията ясно му дава правото да се издават спешни укази, касаещи банката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още