IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чавес обяви девалвация на венецуелския боливар

Създава се двойна система за обмен на валута, като ще бъдат облагодетелствани някои сектори на икономиката, които правителството счита за приоритетни

09:41 | 09.01.10 г.
Чавес обяви девалвация на венецуелския боливар

Президентът на Венецуела Уго Чавес обяви в петък девалвация на местната валута боливар за първи път от 2005 г., създавайки двойна система за обмен на валута, предаде АФП.

Ходът ще облагодетелства някои сектори на икономиката, които правителството счита за приоритетни, като за тях курсът ще се фиксира на 2,6 боливара за долар, спрямо 2,15 боливара за долар преди това. При считаните за неключови сектори вносът ще подлежи на обменен курс от 4,3 боливара за долар.

Чавес заявява, че от преференциалния курс ще бъдат облагодетелствани сектори като здравеопазване, внос на хранителни стоки, машини, книги и технологии. По-високият обменен курс ще се прилага за стоки като автомобили, телекомуникации, тютюн, напитки, химикали, нефтохимикали и електроника.

Най-големият производител на петрол в Южна Америка, Венецуела изпадна в рецесия през 2009 г. за първи път от шест години заради спад на цените на петрола и добива. Страната се бори и с инфлация на ниво от 25%.

На няколко пъти по-рано от Каракас изключваха вероятността за девалвация на валутата си въпреки няколкомесечния силен ръст на долара спрямо боливара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още