IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Четвърти пореден седмичен ръст за европейските борси

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 отбеляза нов връх за последните 15 месеца

21:41 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Четвърти пореден седмичен ръст за европейските борси

Новата година започна обнадеждаващо за основните борсови индекси на Стария континент, след като изминалите пет сесии донесоха четвърти пореден седмичен ръст на общоевропейския индекс Dow Jones Stoxx 600.

Индексът, който следи пазарите на ценни книжа в 17 западноевропейски страни, плюс Гърция, добави 0,4% до 259,15 пункта днес, което е най-високата му стойност за последните 15 месеца, по данни на Bloomberg.

С сравнение с нивото си на затваряне от миналата седмица Dow Jones Stoxx 600 се е повишил с 2,1 на сто.

Регионалният борсов измерител се повишаваше по-силно с 0,7% допреди данните за безработицата в САЩ, които показаха, че още 85 хил. работни места са били закрити в щатската икономика през декември.

Разочароващи бяха и данните от днес за безработицата в еврозоната през ноември, която се повиши повече от очакваното до 10%. Междувременно безработицата в Европейския съюз отчете нов рекорд.

Въпреки това днешната сесия приключи с повишения на повечето европейски борси, без Испания и Австрия, след като износът на Германия продължи да се увеличава в подкрепа на икономиката на страната.

Индексът на сините чипове в Германия DAX се повиши с 0,3% до 6 037,7 пункта, за да отчете седмичен ръст от 1,4%. Днес стана ясно, че немските износители виждат в растежа на Китай възможности за своя бизнес.

Френският CAC 40 добави 0,5% до 4 045, пункта, а в Лондон FTSE 100 завърши с минимален ръст от 0,1% до 5 534 пункта. Стойността на двата индекса се е повишила съответно с 2,8% и 2,2% на седмична база.

С най-силен ръст се отличи основният индекс на борсата в Швейцария Swiss Market. Той добави 1% до 6 617,9 пункта въпреки новината, че безработицата в страната е стигнала рекордно ниво от 1998 г.

Значителни повишения днес отчетоха компаниите от банковия сектор, начело с акциите на Deutsche Bank, които поскъпнаха с 3,6% на борсата във Франкфурт, и тези на Barclays, които добавиха 1,6% в Лондон.

През изминалата година Dow Jones Stoxx 600 се повиши с 28%, което е рекорден годишен ръст на индекса от 1999 г. За това помогнаха рекордно ниските лихвени нива в САЩ и Европа, както и мерките на правителствата и централните банки за насърчаване на икономиката.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още