IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's повиши рейтинга на Турция

Според агенцията основите на дългосрочен растеж изглеждат силни

14:37 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's повиши рейтинга на Турция

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's повиши рейтинга на Турция с една степен до Ba2 от Ba3, предаде Ройтерс.

Перспективата пред рейтинга е сменена на стабилна от позитивна, като от Moody's са посочили, че основите на дългосрочен растеж изглеждат силни.

„Въпреки че ръстът на Турция се забави много рязко, дори по-рязко отколкото при финансовата криза през 2001 г., устойчивостта на публичните финанси в сравнение с подобни минали кризи е забележителна“, казва Сара Карлсън, водещ анализатор за Турция в Moody's Sovereign Risk Group.

„Способността на правителството и в по-общ план на страната да се мобилизират при значими икономически и финансови предизвикателства показва, че Турция е достигнала по-високо ниво на устойчивост, което и се отразява от нашия рейтинг“.

Освен това Турция доказа, че има достъп до чуждестранен капитал, след като тази седмица емитира еврооблигации за 2 млрд. долара, а емисията беше силно надписана, посочват от агенцията.

От Moody's са подчертали обаче, че се запазват някои рискове за понижаване на оценката им. Като такъв се сочат изборите през 2011 г., които може да доведат до политическа нестабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още