IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първата седмица на новата година донесе 3% ръст на борсите в Азия

Най-добре през изминалата седмица се представи японската фондова борса, следвана от тази в Хонконг

12:16 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първата седмица на новата година донесе 3% ръст на борсите в Азия

Приповдигнатото настроение на инвеститорите в началото на новата година донесе повишения на всички пазари на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион през изминалите пет сесии. Очакванията, че световната икономика ще продължи да се възстановява, станаха причина регионалният индекс MSCI Asia Pacific да отчете най-силния си седмичен ръст от началото на декември миналата година.

MSCI Asia Pacific се повишава с 0,6% по време на днешната търговия до 124,01 пункта, след като по-рано отстъпваше с 0,2%. В сравнение с нивото си на затваряне от миналата седмица индексът, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, е напреднал с 3%. Това е най-силният седмичен ръст за MSCI Asia Pacific за последните шест седмици, предаде Bloomberg.

През изминалата 2009 година MSCI Asia Pacific увеличи стойността си с 34% благодарение на мерките на правителствата и централните банки за насърчаване на икономиката, кредитирането и потреблението. В това отношение той се представи по-добре от широкия щатски индекс S&P 500, който нарасна с 23%, и от общоевропейския борсов измерител Dow Jones Stoxx 600, който се повиши с 28% през 2009 г.

Най-добре през изминалата седмица се представи японската фондова борса, след като Nikkei 225 отчете седмичен ръст от 2,4%, а по-широкият индекс Topix нарасна с 3,7% на седмична база. Днешната сесия приключи с ръст за двата индекса от по 1%, след като поевтиняването на йената до четиримесечно дъно спрямо долара подкрепи акциите на японските износители, начело с автомобилните компании.

Със седмичен ръст от 2% се открои и основният индекс на борсата в Хонконг, който приключи днешната търговия с минимално повишение от 0,1% до 22 296,75 пункта. В същото време пазарът на ценни книжа в Шанхай записа първия си спад на седмична база за последните три седмици. Shanghai Composite също нарасна с 0,1% до края на днешната сесия, но се понижи с 2,5% спрямо нивото си от 31 декември.

Причина за това станаха мерките, предприети от Китайската централна банка, за да изтегли част от ликвидността от банковата система. Централната банка предложи вчера за продан тримесечни държавни ценни книжа за 60 млрд. юана (8,8 млрд. долара) при доходност от 1,37%, която е с 4 базисни пункта по-висока от тази на книжата, предложени на аукциона, проведен през миналата седмица.

С повече от 1% през последните пет сесии се повиши и основният борсов измерител в Тайван. Индексът Taiex нарасна с 0,5% за деня и с 1,1% за седмицата, след като износът на страната скочи с 46,9% на годишна база през декември. Увеличението е рекордно за последните 15 години и се дължи на нарасналото търсене на компютри, мобилни телефони и телевизори, произведени в Тайван.

На борсата в Южна Корея Kospi нарасна с 0,7% на седмична база. Днес централната банка на четвъртата по големина икономика в Азия реши да остави основния лихвен процент в страната на рекордно ниското му ниво от 2%. Новината за запазването на ниските лихвени проценти окуражи инвеститорите и помогна на Kospi да се повиши с 0,7%, за да завърши днешната търговия на ниво от 1 695,26 пункта.

Двата основни индекса в тихоокеанския регион – австралийският S&P/ASX 200 и новозеландският NZX 50, се повишиха със съответно 0,9% и 2,5% през първата борсова седмица на новата година. Компаниите от потребителския сектор се представиха най-добре днес, като компенсираха разпродажбите при добивните дружества, предизвикани от поевтиняването на петрола и на металите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още