IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испанското председателство на ЕС се открива официално днес

Испания има определени виждания и становища какво трябва да се предприеме за излизане от кризата

09:22 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испанското председателство на ЕС се открива официално днес

Днес се открива официално шестмесечното ротационно председателство на Европейския съюз от Испания. За събитието са поканени председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой, както и цялата Европейска комисия, предаде БТА.

В програмата на откриването е включена и съвместна пресконференция на испанския министър-председател Хосе Луис Сапатеро, който в това си качество е и председател на Съвета на ЕС, на новия постоянен председател на съвета Херман ван Ромпой и на Жозе Мануел Барозу.

Проявата се очаква с голям интерес от поканените от Брюксел журналисти, представители на всички по-известни европейски медии. Това трябва да подскаже как ще се развива създаденото от Лисабонския договор необичайно положение - ЕС да има двама председатели.

Според испански правителствени източници, първият голям тест за това съжителство практически ще е извънредният европейски съвет на 11 февруари в Брюксел, насрочен от Херман ван Ромпой. На него трябва да се обсъдят мерки за изход от финансовата и икономическа криза в ЕС и най-вече начините за омекотяване на последствията от кризата в съюза.

Испания има определени виждания и становища какво трябва да се предприеме - координиране на икономическите политики в ЕС, борба срещу безработицата, модернизиране на икономиката и институциите на съюза.

Дневният ред на Европейския съвет, срещата на държавните и правителствени ръководители от ЕС обаче вече ще се определя от постоянния председател на съвета.

Тестът ще е в каква степен Херман ван Ромпой планира да включи в дневния ред на срещата становищата на Испания, отбелязват наблюдатели в Мадрид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още