IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телекомите и търговските вериги ограничиха растежа на европейските акции

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 нарасна с едва 0,03%

19:52 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Телекомите и търговските вериги ограничиха растежа на европейските акции

Телекомуникационните компании и германските търговски вериги ограничиха растежа на европейските пазари в четвъртък, като паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 нарасна с 0,03% до ниво от 258,04 пункта.

Секторът на телеком групите беше поставен под натиск – книжата на Vodafone паднаха с 2,6%, тези на Deutsche Telekom се понижиха с 1,37%, а France Telecom загуби 1,25% от стойността на акциите си.

Обикновено през първото тримесечие на всяка година акциите от този сектор преминават през трудни времена, смята Андреас Марк, портофлио мениджър към Union Investment във Франкфурт, цитиран от MarketWatch.

От коментара му става ясно обаче, че вероятно по-късно през годината инвеститорите ще гледат с други очи на сектора, като за растежа ще помогне потенциалът за увеличаване на проникването на смартфоните на континента.

Германският индекс DAX завърши търговията при ниво от 6019 пункта, което представлява спад от 0,25% спрямо равнището от сряда. Френският CAC 40 успя да отбележи лек ръст от 0,18 на сто до 4025 пункта, а британският FTSE 100 загуби 0,06% до 5527 пункта.

По-рано през деня Английската централна банка взе решение да остави основната лихва в страната без промяна на рекордно ниското й ниво от 0,5%, което съвпадна с очакванията на анализаторите. Институцията освен това съобщи, че няма да промени програмата за увеличаване на количеството на парите в обращение чрез изкупуване на държавни ценни книжа за общо 200 млрд. британски лири.

С големи ценови промени в Германия се отличиха акциите на търговските компании след лоши новини от веригата Praktiker. Книжата й паднаха с над 8%, като инвеститорите останаха разочаровани от представените данни за 11,4% спад в продажбите за последното тримесечие на годината спрямо същия период на 2008 г. В резултат J.P. Morgan понижи оценката си за групата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още