IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола стигна 15-месечен връх над 83 долара

Необичайно студеното време в САЩ и Китай и поевтиняването на долара повишиха цената на петрола за десети пореден ден

09:36 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола стигна 15-месечен връх над 83 долара

Цената на петрола се повиши над 83 долара за барел по време на вчерашната волатилна сесия на петролната борса в Ню Йорк, което е най-високото ниво за последните 15 месеца. По време на днешната електронна търговия в Азия енергийната суровина поевтинява с 0,7% заради данните на Министерството на енергетиката на САЩ, които показаха, че петролните запаси на страната са се увеличили.

Необичайно студеното време в САЩ и Китай в началото на януари засили очакванията, че търсенето на петрол ще се увеличи. Това, в комбинация с поевтиняването на щатския долар спрямо еврото, повиши цената на американския лек суров петрол с 1,7% до края на вчерашната сесия до 83,18 долара за барел. Това е най-високото ниво на затваряне от 9 октомври 2008 година насам, по данни на Bloomberg.

Петролът поскъпва през последните десет дни, като от средата на декември цената му се е повишила с повече от 15%. По време на днешната електронна търговия цената на февруарските петролни фючърси се понижава с 0,7% до 82,58 долара за барел. Причина за това дадоха данните за изненадващото увеличение на запасите от суров петрол на САЩ с 1,3 млн. барела през изминалата седмица.

Китай и САЩ са двата най-големи потребителя на енергия в света, като през 2008 г. на тях се пада около 32% от търсенето на петрол в глобален мащаб. По-ниските от обичайното температури в двете страни в началото на новата година се очаква да увеличат търсенето на енергийни суровини. Това от своя страна може да доведе до спад на петролните запаси и да повиши допълнително цената на петрола.

На международната петролна борса в Лондон брентът поевтинява също с 0,7% до 81,28 долара за барел по време на днешната електронна търговия. Февруарските петролни фючърси приключиха вчерашната сесия с повишение на цената от 1,6% до 81,89 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още