IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК заведе дело срещу Съвета на ЕС заради заплатите на еврочиновниците

Вместо увеличение на заплатите с 3,85%, както е по регламент, Съветът на ЕС предложи повишение с 1,87%

15:20 | 06.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК заведе дело срещу Съвета на ЕС заради заплатите на еврочиновниците

Европейската комисия (ЕК) започва съдебно дело в Съда на европейските общности в Люксембург срещу Съвета на Европейския съюз (ЕС), съобщи днес говорителка на комисията.

До делото се стигна, след като Съветът на Европейския съюз в лицето на постоянните представители на страните членки, отказа да одобри заради финансовата и икономическа криза автоматично увеличение на заплатите на служителите в основните европейски институции в Брюксел с 3,85 на сто от началото на годината.

Това увеличение се изчислява въз основа на равнището на заплатите на държавите служители в осем западноевропейски страни в ЕС, плюс разходите за живот в белгийската столица. Вместо с 3,85 на сто, Съветът на ЕС предложи увеличение с 1,87 на сто.

Решението за завеждане на делото беше взето, след като на днешното си заседание тази сутрин ЕК е одобри решението в рамките на „точка А" - приемане на позиция по даден проблем без обсъждане.

Говорителката на ЕК посочва, че комисията е поискала от Съда делото да се разгледа спешно, но дали искането ще бъде прието, зависи от самия съд. По думите на говорителката Европейската комисия очаква съдът в Люксембург да потвърди отново, че "законите и правилата в Европейския съюз трябва да се спазват от всички".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още