IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси постигнаха нов връх за последните 16 месеца

Nikkei 225 се повиши за трети пореден ден, подкрепен най-много от финансовите компании

12:12 | 06.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси постигнаха нов връх за последните 16 месеца

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион продължиха да се движат нагоре, водени от големите японски и южнокорейски автомобилни компании. Причина за това станаха добрите резултати за продажбите на автомобили от Toyota Motor и Huyndai Motor в САЩ през декември.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се движи с понижение от 0,5% до 124,27 пункта. Това е най-високото ниво на борсовия измерител от края на август 2008 г., предаде Bloomberg.

През изминалата година MSCI Asia Pacific се повиши с рекордните за последните шест години 34%.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 се повиши за трети пореден ден, като добави 0,5% до 10 731,5 пункта, подкрепен от финансовите компании. Акциите на Toyota Motor поскъпнаха с 2,5% до 3 900 йени след новината, че продажбите в САЩ са нараснали с 32% на годишна база през декември.

Книжата на Japan Airlines обаче поевтиняха с 6,7% до 84 йени. Японската банка за развитие, която е най-големият кредитор на авиокомпанията, заяви, че обявяването на фалит от страна на Japan Airlines засега изглежда най-добрата опция за нейното преструктуриране.

Инвеститорите в Токио следят още дали влошеното здравословно състояние на финансовия министър на страната Хирохиса Фуджи ще стане причина за приемането на неговата оставка от правителството.

На борсата в Австралия S&P/ASX 200 завърши сесията с минимално понижение от 0,1% до 4 921,40 пункта въпреки добрата новина, че броят на издадените разрешителни за строеж се е повишил с 5,9% на месечна база през ноември. Това е показателно за бъдещата активност в строителния сектор, защото получаването на разрешително за строеж е сред първите стъпки за построяването на една сграда.

Основният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng се повиши за втора поредна сесия, като добави 0,6% до 22 416,67 пункта. Акциите на компаниите износителки поскъпнаха най-много заради подновения оптимизъм за възстановяване на световната икономика и търговия.

Днес стана ясно, че износът на Китай е надминал този на Германия и азиатската страна се превръща в най-големия износител през 2009 г. Сесията в Шанхай обаче приключи на отрицателна територия, като широкият индекс Shanghai Composite отстъпи с 0,9% до 3 254,22 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още