IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола продължава да кръжи около 82 долара

Петролът е поскъпнал с 15% от средата на декември досега, отчасти заради студеното време в САЩ

09:26 | 06.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола продължава да кръжи около 82 долара

Цената на петрола продължава да кръжи около нивото от 82 долара за барел по време на днешната електронна търговия в Азия, след като вчерашните данни на Американския петролен институт показаха, че резервите от суров петрол на САЩ са намалели повече от очакваното през изминалата седмица.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поскъпва с 0,1% до 81,83 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия в Азия. Вчерашната сесия оскъпи петролните фючърси с 26 цента до 81,77 долара за барел, което е най-високото ниво за последните 14 месеца, предаде AP.

Данните за запасите от суров петрол на САЩ, който е най-големият потребител на енергия в света, са важен ориентир за тенденциите в търсенето на енергийната суровина. През изминалата седмица резервите са намалели с 2,3 млн. барела, съгласно данните на Американския петролен институт.

Това се оказа повече от очаквания от икономистите спад от 1,6 млн. барела. Данните на Американския петролен институт обаче не са така показателни за количеството на петролните запаси, както тези на Министерството на енергетиката на САЩ, които обхващат всички петролни рафинерии в страната.

Цената на петрола се е повишила с 15% от средата на декември досега, отчасти заради студеното време в САЩ, което неминуемо води до по-голямо търсене на енергийни ресурси. През изминалата година петролът поскъпна със 78%, като цената му се утрои през последното десетилетие.

На международната петролна борса в Лондон петролът сорт брент поскъпва с 5 цента до 80,64 долара за барел по време на днешната електронна търговия. Февруарските петролни фючърси поскъпнаха с 47 цента, или 0,6 процента, завършвайки вчерашната сесия на ниво от 80,59 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още