IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочарование и приятни изненади по време на американската търговия

За влияние върху индексите се бореха негативните данни за недвижимия пазар, както и статистиката за автомобилния и авиосектора

23:15 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разочарование и приятни изненади по време на американската търговия

С леки изменения завършиха американските акции сесията във вторник. По време на търсещата посока търговия за надмощие се бореха отрицателни с положителни новини за икономиката.

За негативното настроение рола изиграха по-лошите от очакванията данни за планираните продажби на жилища в САЩ за ноември. Индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за продажбата на жилищен имот, падна с цели 16% спрямо октомври, докато средните прогнози бяха за понижение от 2,3 на сто.

Планираните продажби на жилища са един от важните ориентири за състоянието на пазара на имоти, защото засичат най-рано тенденциите в поведението на купувачите и продавачите. От техните нагласи пък може да се съди за състоянието на цялата икономика.

В същото време тласък на пазара дадоха обявените продажби на автомобили в страната през декември, като Ford, Toyota и Honda надминаха очакванията на експертите, следящи сектора. Разочарованите се оказаха данните за продажбите на GM и Chrylser.

Значителна промяна има в пазарното представяне на Toyota, чиито продажби са скочили с 32% за декември на годишна база до 187 860 автомобила. Още по-голям растеж (33%) бележи Ford, който е продал през наблюдавания месец 184 655 коли и камиони, но не успява да задмине японския производител.

Акциите на Ford приключиха борсовата търговия със скок от 6,6 на сто. Ръстът по позицията за последната година е над 320%.

Сесията беше силна и за компаниите, чиято дейност е свързана с транспортния сектор. Редица авиокомпании обявиха силни резултати за декември. В резултат акациите на Continental Airlines (чийто нов директор по-рано през деня обяви, че ще се откаже от заплатата си, ако превозвачът няма печалба) поскъпнаха с 13,7 на сто.

Ръст имаше и при US Airways Group, като той възлезе на над 11 на сто, както и по позицията на Delta Airlines, чиито акции се повишиха с около 8%.

Dow Jones Industrial Average затвори със спад от 0,11% до 10 572 пункта. S&P 500 успя да се повиши с 0,31% до 1137 пункта, а Nasdaq Composite излезе на положителна територия с 0,01% до 2309 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още