IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nestle се отказа от Cadbury, купува бизнес със замразена пица

Kraft Foods увеличи паричния компонент на офертата си за Cadbury до 60% с получените от продажбата на бизнеса с пици средства

15:19 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Nestle се отказа от Cadbury, купува бизнес със замразена пица

Швейцарският производител на хранителни продукти и безалкохолни напитки Nestle сложи край на спекулациите на пазара за участието си в борбата за придобиване на британския производител на шоколадови изделия Cadbury.

В началото на тази седмица стана ясно, че Nestle ще получи 28 млрд. долара от шведския фармацевтичен гигант Novartis за продажбата на своя дял от 52% в най-голямата офталмологична компания в света Alcon, предаде MarketWatch.

Днес обаче Nestle съобщи, че ще закупи за 3,7 млрд. долара бизнеса със замразена пица на Kraft Foods. Така компанията отпадна от редиците на претендентите за Cadbury, която се оценява на минимум 17 млрд. долара.

Цената, която Nestle плаща за бизнеса със замразени пици на Kraft Foods, e 12,5 пъти по-висока от очакваната за 2009 г. печалба преди лихви, данъци, отчисления и амортизации, и е 1,8 пъти по-голяма от прогнозните продажби.

Рецесията и високата безработица в САЩ са благоприятни за производителите на замразени храни, защото в такива периоди потребителите намаляват посещенията в ресторанти за сметка на домашно приготвената храна.

Решението на Nestle показва убедеността на компанията, че потребителите няма да се върнат към старите си навици да посещават заведения, особено ако възстановяването на икономиката се окаже по-бавно от очакваното.

Отказът на Nestle да участва в наддаването на Cadbury може да се обясни със законовите пречки пред сделката, неизбежните консултантски такси и забавянето заради намесата на органите за защита на конкуренцията.

Междувременно основният претендент за Cadbury – Kraft Foods, съобщи, че ще увеличи с получената от Nestle сума паричния компонент на своята оферта за придобиване на британската компания.

Предложената от Kraft Foods цена си остава 10,6 млрд. британски лири, или 17 млрд. долара, но частта, която ще се изплати в брой, се повишава до 60%.

След новината акциите на Cadbury поевтиняха с 1,8% до 790,5 пенса на борсата в Лондон. Това е с около 6% повече от предложената от Kraft Foods цена за една акция на Cadbury от 744 пенса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още