IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпването на металите и петрола донесе 16-месечен връх на борсите в Азия

Борсата в Хонконг отчете най-силен ръст днес, след като основният индекс Hang Seng се повиши с 2,1%

13:05 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпването на металите и петрола донесе 16-месечен връх на борсите в Азия

Минните, транспортните и енергийните компании донесоха повишения на индексите в азиатския и тихоокеанския регион, след като цената на металите и петрола скочи в началото на годината. Икономическият оптимизъм от друга страна понижи рисковите премии по облигациите в региона до най-ниското им ниво от май 2008 г.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 1,1% до 123,32 пункта. Това е най-високото му ниво от края на август 2008 г., малко преди фалитът на инвестиционната банка Lehman Brothers да разтърси финансовия свят.

Производителите на суровини и енергийните компании допринесоха за една четвърт от днешното увеличение на борсовия измерител, предаде Bloomberg.

Индексът Baltic Dry, който е мярка за транспортните разходи на различни суровини, се повиши за първи път за последния месец. Той нарасна с 4,5% до 3 140 пункта, след като превозите на желязна руда се увеличиха. Желязната руда представлява 31% от всички суровини, превозвани по море през четвъртото тримесечие.

Борсата в Хонконг отчете най-силен ръст днес, след като основният индекс Hang Seng се повиши с 2,1% до 22 279,6 пункта. В Китай Shanghai Composite нарасна с 1,2% до 3 282,2 пункта, воден от производителите на въглища и мед. Цената на медта се повиши за девета поредна сесия на борсата в Шанхай днес.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 отбеляза по-скромен ръст от 0,3% до 10 681,83 пункта, а в Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 1% до 4 924,30 пункта. На отрицателна територия приключи сесията единствено в Южна Корея, където основният индекс Kospi изгуби 0,3% от стойността си до 1690,62 пункта.

Рисковите премии по корпоративните облигации и държавните ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион продължиха да се понижават и днес, достигайки най-ниското си ниво от 20 май 2008 г. Това означава, че според инвеститорите платежоспособността на компаниите и страните в региона се е подобрила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още