IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Олег Дерипаска връща Руснефт на основателя му с 6 млрд. долара дългове

Михаил Гуцериев продаде през 2007 г. петролната компания за около 3 млрд. долара

11:09 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Олег Дерипаска връща Руснефт на основателя му с 6 млрд. долара дългове

Руският милиардер Олег Дерипаска, основен собственик на „Базов елемент“ („Базел“), губи изцяло контрола над компанията „Руснефт“, след като продаде 100% от акциите й на нейния основател – Михаил Гуцериев, пише „Ведомости“, позовавайки се на източници, близки до сделката.

Официална информация от двете страни по сделката засега няма, но според неофициални източници, Гуцериев си е върнал обратно „Руснефт“ за 600 млн. долара. Допреди дни се смяташе, че Дерипаска няма да получи никакви пари по сделката заради огромните дългове на петролната фирма, които възлизат на около 6 млрд. долара и се поемат от Гуцериев.

Освен това, според предварителната информация, при сделката е сменено обезпечението и на около половината от дълга на „Руснефт“. По кредита от Сбербанк в размер на 2,7 млрд. долара, който са взели компании на Дерипаска за покупката на „Руснефт“, а после са го преструктурирали като дълг на новозакупената компания, е бил заложен като обезпечение контролният пакет акции на автомобилната група ГАЗ. След сделката като обезпечение по кредита се залагат активи на фирми на Гуцериев, без да се съобщава кои са те.

Руснефт премина под контрола на Дерипаска през лятото на 2007 г. Тогава срещи Гуцериев и компанията му започна разследване по обвинение в укриване на данъци и той продаде основните си активи и напусна Русия. По неофициална информация за най-големия си актив - „Руснефт“, тогава Гуцериев е получил от Дерипаска 2,8-3 млрд. долара. През 2009 г. част от обвиненията срещу него бяха снети.

Акционерите на „Руснефт“ - руски акционерни дружества, досега така и не са сменени официално. Компанията на Дерипаска „En+“, която се счита за купувач на „Руснефт“, чакаше две години одобрение на сделката от Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия и от правителствената комисия по чуждестранни инвестиции, но така и не го дочака. От ФАС са обяснили, че „Руснефт“ всъщност е под контрола на множество офшорни фирми и сделката е твърде сложна, но сега вече едва ли има смисъл да се одобрява, защото „чухме, че сделката се преразглежда“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още