IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва за девети ден до близо 82 долара за барел

Студеното време и данните за производствения сектор на САЩ и Китай засилиха очакванията за по-голямо търсене на петрол

09:15 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпва за девети ден до близо 82 долара за барел

Цената на петрола се повиши до най-високото си ниво за последните 14 месеца, след като студеното време в САЩ, които са най-големият потребител на енергия в света, засили очакванията, че търсенето на суровината ще нарасне.

Добрите данни за разрастването на производствените сектори на САЩ и Китай също помогнаха за повишаването на цената на петрола, като подкрепиха надеждите за скорошно възстановяване на световната икономика, предаде Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поскъпва за девети пореден ден днес. Той се търгува с повишение на цената от 0,2% до 81,69 долара за барел по време на днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса.

До края на вчерашната сесия цената на петролните фючърси в САЩ скочи с 2,7% до 81,51 долара за барел. Това е най-високото им ценово равнище от 9 октомври 2008 г.

Междувременно курсът на долара спрямо еврото се понижава с 0,3% по време на днешната валутна сесия и падна до най-ниското си ниво за последната седмица. Към 8:45 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4458 долара за евро.

На международната петролна борса в Лондон брентът поскъпва с 0,3% до 80,38 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия. Цената на петролните фючърси завърши вчерашната сесия с ръст от 2,8% до 80,12 долара за барел.

Това също е най-високото ниво на затваряне от началото на октомври миналата година.

Цената на петрола се повиши със 78% през изминалата година, като приключи годината на ниво от 79,36 долара за барел. Това е най-голямото поскъпване на енергийната суровина в рамките на една година за последното десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още