IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел свиква извънреден съвет, ще брани "европейския начин на живот"

На 11 февруари Европа ще обсъжда как да засили икономиката, а новият председател на Европейския съвет ще се опитва да наложи авторитета си

17:33 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел свиква извънреден съвет, ще брани "европейския начин на живот"

Извънреден съвет на ръководителите на Европейския съюз ще се състои на 11-ти февруари в Брюксел, като срещата ще бъде посветена на икономическото възстановяване. Това съобщи в понеделник председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, инициирайки първото голямо събитие за Общността, откакто заема този пост, предаде АФП.

„Това е първият ми официален работен ден. Вече подготвям следващия Европейски съвет за 11 февруари. Поех инициативата да свикам Съвета, чиято основна тема ще бъде икономиката“, заявява в съобщение ван Ромпой.

„Имаме нужда от по-силен икономически растеж, за да финансираме солидни основи на нашия социален модел и да предпазим европейския си начин на живот.“

Бившият министър-председател на Белгия зае създадения чрез Лисабонския договор пост на 1 декември, но правомощията му на практика влязоха в сила от началото на тази година.

Идеята за извънреден съвет на Общността се породи в средата на декември, но досега не беше известна неговата точна дата.

Последният редовен Европейски съвет се състоя на 10-11 декември, а следващият е предвиден за 25-26 март.

Избирайки да организира специално съвещание относно основния приоритет към момента – икономическата криза, Херман ван Ромпой се опитва колкото е възможно по-скоро да наложи функцията си като европейска институция, залегнала в Лисабонския договор, коментира АФП.

Според коментара на агенцията ван Ромпой трябва да наложи авторитета си както пред Испания, която пое президентството на ЕС, така и пред председателя на ЕК Жозе Мануел Барозо - фигурата, която по традиция най-често попада под прожекторите на европейската сцена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още