IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската индустрия и износът на Южна Корея се увеличават

Китай и развиващите се пазари в Азия ще бъдат двигател на световната икономика през тази година

12:28 | 02.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската индустрия и износът на Южна Корея се увеличават

Фабричният сектор на третата по големина икономика на света – Китай, продължи да се разраства с бързи темпове и през декември. Това показа индексът на бизнес активността в производствения сектор на Китай, който нарасна до 56,6 пункта – най-високото му ниво за последните 20 месеца.

Икономистите очакваха по-малко увеличение на барометъра на икономическата активност до 55,4 пункта спрямо 55,2 за ноември. Китай и развиващите се пазари в Азия ще бъдат двигател на световната икономика през тази година, като се очаква китайската икономика да задмине тази на Япония.

Отделни данни показаха, че износът на Южна Корея се е увеличил с най-бързото си темпо за последните 17 месеца през декември. Той нараства с 33,7% на годишна база до 36,2 млрд. долара, което е поредният добър знак за бързото възстановяване на четвъртата по големина икономика в Азия.

Междувременно вносът на стоки в страната се увеличава с 24% спрямо декември 2008 г., а търговският излишък нараства до 3,3 млрд. долара. Брутният вътрешен продукт на Южна Корея се увеличи с 3,2% през третото тримесечие до 929 млрд. долара, след като страната избегна рецесия.

Положителното салдо по търговския баланс на Южна Корея възлезе на рекордните 41 млрд. долара за цялата 2009 г. Общата стойност на вноса за изминалите 12 месеца се е свила с 25,8%, докато износът е намалял с 13,8%. Китай е най-големият пазар, където Южна Корея изнася своите стоки.

Според южнокорейското правителство икономиката на страната може да нарасне с над 5% през тази година. За това ще допринесе не само увеличаването на износа, но и ръстът на вътрешното потребление. В Китай правителството прогнозира икономически ръст от 9,6% през 2010 г.

През 2009 година основният борсов индекс в Южна Корея – Kospi, нарасна с 50 на сто, а този на борсата в Шанхай – Shanghai Composite, се повиши с 80 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 02.01.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още