IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Губещите взаимни фондове в САЩ така и не се съвземат от балона през 2000 г.

Изминалото десетилетие донесе два мечи пазара и спукването на три балона в технологичния, финансовия и жилищния сектор

13:26 | 30.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Губещите взаимни фондове в САЩ така и не се съвземат от балона през 2000 г.

Най-губещите взаимни фондове в САЩ през последното десетилетие така и не успяват да се възстановят от спукването на балона в технологичния сектор през 2000 г. Те понасят тежки загуби заради разпродажбите по това време. Те се задълбочават с началото на ипотечната криза в САЩ през 2007 г., която постепенно прерасна в икономическа през миналата година.

Начело на списъка с най-губещи фондове в САЩ за изминалото десетилетие застава фондът Fidelity Growth Strategies, чиято загуба за последните десет години възлиза на 67%. Той е последван от Vanguard U.S. Growth, чиято отрицателна доходност възлиза на 50% за същия период, съгласно данните на базираната в Чикаго изследователска компания Morningstar.

Средната загуба на десетте най-лошо представящи се диверсифицирани фонда, които управляват поне 1 млрд. долара, възлиза на 43% за изминалото десетилетие. Това е близо два пъти повече от спада на широкия щатски индекс S&P 500. Изминалото десетилетие донесе на инвеститорите два мечи пазара и спукването на три балона в технологичния, финансовия и жилищния сектор.

След втория мечи пазар за последното десетилетие, когато S&P 500 губи 55% от стойността си в периода от 9 октомври 2007 г. до 9 март 2009 г., много инвеститори насочват своето внимание към облигациите за сметка на акциите. За този период десетте най-лошо представящи се взаимни фонда в САЩ регистрират средна отрицателна доходност от 51 на сто, съгласно данните на Bloomberg.

През първите 11 месеца на тази година фондовете, които инвестират в облигации, са привлекли 329 млрд. долара в сравнение с постъпления от 3 млрд. долара за фондовете, инвестиращи в акции. Намаляването на средствата, които рисковите фондове управляват, доведе до редица сливания и поглъщания в сектора. По този начин Bank of America закупи инвестиционното звено на британската Barclays, а щатската Invesco придоби звеното за управление на активи на Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още