IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въвеждането на данък върху парниковите емисии във Франция засега се отлага

Конституционният съд отхвърли предложения данък с мотива, че нарушава приципа на единство

12:55 | 30.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Въвеждането на данък върху парниковите емисии във Франция засега се отлага

Френският конституционен съд отхвърли предложения данък върху емисиите на въглероден диоксид с мотива, че многото начини за освобождаване от данъка нарушават принципа на равенство и правят неефективни усилията за намаляване на емисиите на парникови газове, предаде Bloomberg.

Данъкът, който трябваше да влезе в сила от 1 януари, беше определен на 17 евро за тон емисии на въглероден диоксид през септември от президента Никола Саркози. За да направи данъкът по-приемлив, Саркози предвиждаше частично или изцяло освобождаване от него на електроцентралите, обществения транспорт, авиокомпаниите, земеделието и рибарството, както и около 1000 по-стари завода за цимент, стомана и стъкло.

Така общо 93 на сто от всички произведени от индустрията вредни емисии щяха да избегнат облагането с данъка в пълния му размер, се посочва в решението на конституционния съд, публикувано на сайта на институцията. В становището на съда се подчертава, че така предложеният данък е щял да натежи непропорционално върху горивото за отопление и колите.

Съдът е отхвърлил всички точки, свързани с данъка, в проектобюджета за 2010 г.

В свое изявление премиерът на страната Франсоа Фийон подчерта, че данъкът остава приоритет за президента и правителството и че правителството ще внесе променено предложение за данъка на 20 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още