IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Русия успокои, че няма да има проблем с доставките на петрол за Европа

Вчера ЕС призова Русия и Украйна, които имат разногласия за транзитните тарифи, да не прекъсват доставките на петрол

11:57 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
И Русия успокои, че няма да има проблем с доставките на петрол за Европа

Русия ще продължи да изнася петрол за Европа, дори ако не бъде постигнато споразумение с Украйна за транзитните такси до 1 януари, заяви вицепремиерът на Русия Игор Сечин, цитиран от Bloomberg.

“Няма да има никакъв проблем с доставките на петрол”, е подчертал Сечин.

Вчера ЕС призова Русия и Украйна да не прекъсват доставките на петрол. По-рано този месец от украинската компания Нафтогаз съобщиха на руския оператор на петроловоди Транснефт, че искат промяна на условията по съществуващото споразумение за транзит на петрол и увеличаване на тарифите за пренос, е пояснил Сечин.

В понеделник стана ясно, че Русия е уведомила Европейската комисия, Словакия, Чехия и Унгария за евентуални проблеми с доставките заради спора с Украйна.

В началото на тази година доставките на газ за близо 20 европейски страни, сред които и България, бяха спрени, отново заради спор между Русия и Украйна. През януари 2007 г. пък износът на руски петрол за Европа беше прекъснат, този път заради спор с Беларус.

Сега Украйна иска увеличение на транзитната такса за петрол от Русия с между 15 и 20 на сто от следващата година, както и промяна на съществуващото споразумение, каза вчера Богдан Соколовски, съветник на украинския президент Виктор Юшченко. Той също подчерта, че въпреки спора проблеми с доставките за Европа няма да има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още