IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Венецуела свива икономиката на Колумбия, замразявайки търговията

Износът на Колумбия към Венецуела може да намалее наполовина догодина до 2 млрд. долара

19:45 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Венецуела свива икономиката на Колумбия, замразявайки търговията

Действията на Венецуела за замразяване на търговията с Колумбия ще намалят икономическия растеж на Колумбия през следващата година, е заявил колумбийският финансов министър Оскар Иван Зулуага, предаде Bloomberg.

Износът на Колумбия към Венецуела може да намалее наполовина догодина до 2 млрд. долара, прогнозира Зулуага. Износителите търсят начини да диверсифицират пазарите си, като изнасят повече стоки към Мексико, Перу, централна Америка и Карибите, допълва той.

През юли президентът на Венецуела Уго Чавес призова да се сложи край на вноса от Колумбия заради сключеното споразумение на страната със САЩ за осигуряване на достъп на щатски въоръжени сили до седем колумбийски военни бази.

Износът към Венецуела, който представлява около 15 на сто от общия износ на Колумбия, е намалял със 70 на сто през октомври на годишна база.

Според Зулуага ефектът върху колумбийската икономика ще зависи от това доколко ще се задълбочи свиването на БВП на Венецуела. Миналата седмица финансовият министър на Венецуела Али Родригес прогнозира спад на БВП на страната за тази година от 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още