IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позитивните борсови залози повишиха леко индексите в САЩ

Компаниите от потребителския сектор се представят добре заради добрите първоначални данни за продажбите на дребно в края на годината

17:42 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивните борсови залози повишиха леко индексите в САЩ

Последната борсова седмица за тази година започна с леки повишения за индексите в САЩ главно заради доброто представяне на добивните и енергийните компании. Борсовите измерители на Wall Street приключиха миналата седмица на положителна територия с нови най-високи стойности за тази година.

Dow Jones IA, който обединява компаниите с най-голяма капитализация, се повишава с 0,1% до 10 528,3 пункта час след началото на търговията. Широкият S&P 500 добавя също 0,1% до 1 127,2 пункта, а индексът на дружествата от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава с 0,2% до 2 290 пункта.

Индексите на Wall Street се движат на положителна територия през последните пет сесии на фона на нисък изтъргуван обем, което прави движенията на котировките по-непредсказуеми от обикновено. Пазарите на ценни книжа в САЩ ще бъдат затворени в петък заради Новогодишните празници.

Компаниите от енергийния сектор се представят добре заради поскъпването на петрола, което според някои анализатори се дължи на покриването на спекулативни къси позиции преди края на годината, предаде WJS. От началото на тази година петролните фючърси са повишили цената си с над 76%.

Добре се представят и компаниите от потребителския сектор заради обнадеждаващите първоначални данни за продажбите по време на празниците в края на годината. По данни на MasterCard продажбите на дребно в САЩ между Деня на благодарността и Коледа са нараснали с 3,6% на годишна база.

Цената на златото остава почти без промяна на ниво от 1 105,20 долара за тройунция, а февруарските петролни фючърси поскъпват с близо 1% до 78,79 долара за барел на петролната борса в Ню Йорк. Доходността на десетгодишните държавни ценни книжа се повишава с 2 базисни пункта до 3,84%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още