IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията започва да наводнява с дела съдилищата в САЩ

Процесите са не сами за дългове и неразплатени сметки – водят се и много дела за семейно насилие, причинено от стрес заради кризата

17:15 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията започва да наводнява с дела съдилищата в САЩ

Рецесията, която преживява американската икономика, започва да се отразява и на съдилищата. Това се вижда от огромния брой дела, заведени през настоящата година, като много от тях по един или друг начин са свързани с икономическата криза.

Само в Ню Йорк се очаква годината да приключи с рекордните в историята 4,7 млн. дела, а според мнозина едва сега започва напливът от искове, тъй като съдебните процеси по правило идват със забавяне спрямо кризите, съобщава New York Times.

Информациите показват, че преобладаващата част от делата са свързани със спорове, причинени от икономическата криза. В случая обаче не става дума за процеси, при които се разглеждат лоши кредити или неразплатени търговски отношения. В много случаи делата са свързани с домашно насилие, причинено от икономически стрес – загуба на работа или на жилище, се казва в материала.

Прогнозите са, че делата за уреждане на търговски спорове ще отбележат ръст от 9 на сто спрямо миналата година. Процесите за обвяване на просрочена ипотека пък са се увеличили със 17 на сто. В същото време в района на Ню Йорк наказателните дела са нараснали със 7 на сто, а при по-леките нарушения има повишение от 18 на сто спрямо миналата година.

Оценките на съдии и адвокати сочат, че подобни ръстове са характерни за времена на криза, когато дори дребни нарушения като кражби в малки размери нарастват поради това, че много хора изгубват работата си. Поради тази причина голяма част от наказателните дела също могат да се причислят към делата, породени от кризата.

Според специалистите поради големия брой нови дела съдебната система ще изпита трудности и ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите и работата да се върне на нивата от минали години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 28.12.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още