IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в САЩ поставиха нов рекорд за годината

На Wall Street все още очакват ралито на Дядо Коледа, седмицата завърши с ръстове от по близо 2%

20:08 | 24.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в САЩ поставиха нов рекорд за годината

Борсовите индекси в САЩ постигнаха ръст в предколедната сесия. Водещите показатели напреднаха с по около половин процент и достигнаха нови върхове за 2009 година, отбелязвайки пето поредно дневно повишение.

Повод за това дадоха някои позитивни данни за състоянието на американската икономика.Днес пък американските законодатели одобриха ключов проект за промяна на здравната система.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,5 на сто до 10 521 пункта, което е най-високото ниво на затваряне за 2009 година. Така показателят добяви 1,85 на сто за отминаващата седмица.

Широкият индекс S&P 500 напредна също с 0,5 на сто днес до 1 126 пункта, а за седмицата добави общо 2,1 на сто. Индексът на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite се повиши най-силно, нараствайки с 0,7 на сто до 2 286 пункта. Така той завърши седмицата с повишение от 3,35 на сто.

Позитивната сесия днес даде нова сила на очакванията, че и тази година ще станем свидетели на т.нар. рали на Дядо Коледа на Wall Street. Някои пазарни анализатори силно вярват, че това ще се случи, след като през миналата година ръстът в края на годината не се състоя.

На повишен инвеститорски интерес в рамките на иначе вялата търговия се радваха представителите на добивния сектор. Повод за това даде поскъпването на някои от основните суровини през последните дни.

Днес цената на петрола се повиши с близо 1 на сто до 77,39 долара за барел, златото също постигна подобно повишение до 1 105 долара за тройунция.

Търговията на фондовата борса и стоковите пазари днес завърши по-рано от обикновено, а следващата пазарна сесия ще бъде в понеделник.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още