IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сенатът на САЩ одобри новата здравна система

Демократите дадоха съгласието си за революционна промяна в историята на американското здравеопазване

18:13 | 24.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Сенатът на САЩ одобри новата здравна система

Американският Сенат успя да приеме ключови промени в здравната система на страната. С тях се поставят основите на почти универсално медицинско покритие на гражданите за пръв път в историята на страната.

„Най-накрая сме на път да осъществим обещанието си за цялостна реформа на здравноосигурителната система, която да даде на американците допълнителна сигурност и стабилност”, посочи президентът на САЩ Барак Обама малко след приемането на ключовия документ

„Това ще бъде най-важният момент от общественото законодателство след приемането на закона за социално осигуряване през 30-те години на миналия век”, каза американският президент, цитиран от АР.

При гласуването бе постигнат резултат от 60 на 39 гласа, което сложи край на продължилите няколко месеца дебати и разгорещени дискусии в продължение на повече от 24 часа. Подобни дискусии, но неуспешни, имаше в Сената на няколко пъти през последните години.

Законът събра гласовете на 58 демократи и двама независими, докато всички републиканци се обявиха против закона.

След одобряването на закона от Сената, той трябва да бъде приет и от Камарата на представителите, където все още има сериозни дебати по неговото съдържание. Според демократите обаче е постигнат прекалено голям напредък, за да се позволи пропадането на проекта.

Съгласно закона ще бъде увеличена здравната застраховка на над 30 млн. американци. Застрахователите пък вече няма да могат да отказват плащания или да събират по-високи премии на на база съществуващи заболявания на застрахованите.

Очакванията са, че новият закон ще доведе до заличаване на 130 млрд. долара от дефицита на САЩ за следващите 10 години. За пръв път в историята пък ще бъде наложено изискване към почти всички американци да бъдат застраховани, като на социално слабите ще бъдат отпускани помощи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още