IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nasdaq стигна 15-месечен връх въпреки хаотичната сесия

Компаниите от енергийния и добивния сектор се наредиха сред най-печелившите заради поскъпването на петрола и металите

23:32 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Nasdaq стигна 15-месечен връх въпреки хаотичната сесия

Борсовите индекси в САЩ приключиха днешната хаотична сесия с минимални изменения, с изключение на Nasdaq Composite, който се повиши до най-високото си ниво от септември 2008 г. Поскъпването на петрола и металите успя да компенсира ефекта от спада на продажбите на нови жилища в САЩ.

Индексът на 30-те най-големи и най-често търгувани компании Dow Jones IA завърши сесията без промяна на ниво от 10 466,44 пункта, след като на няколко пъти премина от положителна на отрицателна територия и обратно. По-широкият S&P 500 успя да добави 0,2% към стойността си до 1 120,59 пункта.

Единствено индексът, който обединява всички компании на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, успя да се задържи през цялото време на положителна територия, като завърши сесията с ръст от 0,8% до 2 269,64 пункта. Това е най-високото ниво на борсовия измерител от средата на септември миналата година.

Малко след позитивното начало на днешната сесия стана ясно, че продажбите на нови еднофамилни къщи и апартаменти в САЩ са намалели неочаквано с 11% на месечна база през ноември. Това понижи акциите на най-голямата верига за продажба на стоки за дома Home Depot с 1% до 29,00 долара.

Финансовият сектор също не се представи много убедително, но за сметка на това технологичните компании продължиха своето рали. Дружествата от енергийния и добивния сектор също се наредиха сред най-печелившите компании на Wall Street благодарение на поскъпването на петрола и металите.

Изтъргуваният обем остана нисък, като утрешната сесия ще бъде последната за тази седмица и ще приключи с три часа по-рано от обичайното. От началото на тази година Dow Jones IA се е повишил с 19,3%, S&P 500 e напреднал с 24%, а Nasdaq Composite отбелязва най-голямо увеличение от близо 44 на сто.

За повишенията на котировките в началото на сесията помогна новината, че приходите на американските потребители са нараснали с най-бързото си темпо за последните шест месеца през ноември. Те се увеличават с 49,7 млрд. долара, или с 0,4%, спрямо октомври, когато отчетоха ръст от 0,3% на месечна база.

Личните разходи на потребителите също са се увеличили за втори пореден месец през ноември, като нарастват с 47,9 млрд. долара, или с 0,5%, спрямо октомври. Икономистите обаче очакваха по-голямо увеличение на личните разходи от 0,7% на месечна база, след като през октомври те нараснаха с 0,6 на сто.

Разочароващи бяха данните за стойността на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет за декември, която се повиши по-малко от очакваното с 5,1 пункта до 72,5 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още