IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси покориха 14-месечен връх

Начело на днешното рали застанаха добивните и банковите компании на Стария континент

21:21 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси покориха 14-месечен връх

Днешната сесия донесе повишения на повечето пазари на ценни книжа в Европа, като подновеният борсов оптимизъм издигна регионалния индекс Dow Jones Stoxx 600 до най-високото му ниво за последните 14 месеца. Начело на днешното рали застанаха добивните и банковите компании на Стария континент.

С най-силен ръст във финансовия сектор се откроиха банките на борсата в Атина, подкрепени от последния доклад на централната банка на Гърция за стабилността на финансовата система на страната. Той показа, че капиталовата адекватност на кредиторите в страната остава по-висока от средната за Европа.

Гръцкият Athex Composite обаче завърши с понижение от 0,3% до 2 207,9 пункта след вчерашното силно рали. След края на днешната борсова търговия стана ясно, че правителството на страната ще гласува спешни мерки за намаляване на държавния дефицит до 9,1% от брутния вътрешен продукт през 2010 г.

Поскъпването на металите подкрепи добивните компании в състава на Dow Jones Stoxx 600, който покрива фондовите борси в 17 западноевропейски страни и Гърция. Индексът добави 0,3%, за да завърши сесията на ниво от 251,9 пункта, което е най-високата му стойност от октомври 2008 г., предаде Bloomberg.

От началото на тази година Dow Jones Stoxx 600 се е повишил с 27 на сто и е на път да отбележи най-големия си годишен ръст за последното десетилетие. Утрешната сесия на борсите в Европа ще бъде по-кратка от обичайното, като пазарите на ценни книжа ще останат затворени в петък заради Коледните празници.

Националните индекси се повишиха в 12 от 18-те фондови борси, които Dow Jones Stoxx 600 обхваща. Компаниите от добивния и финансовия сектор, които участват в регионалния индекс, са допринесли най-много за повишението му през тази година сред 19-те индустриални групи, включени в индекса.

Във Великобритания FTSE 100 добави 0,8% до 5 372,4 пункта, след като стана ясно, че броят на отпуснатите през ноември ипотечни заеми се е удвоил за последните 12 месеца, а ипотечното финансиране продължава да расте. Индексът на сините чипове в Германия DAX се повиши с 0,2%, за да завърши на ниво от 5 957,4 пункта.

На борсата в Париж CAC 40 напредна с 0,3% до 3 910,8 пункта, а в Италия FTSE MIB се повиши с 0,6% до 23 109,1 пункта. Индексът на потребителското доверие в Италия стигна най-високата си стойност за последните седем години през декември, но разходите на френските потребители намаляха с 0,1% през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още