IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият оптимизъм донесе повишения на борсите в Азия

Начело на ралито застанаха борсовите индекси в Индия, Хонконг и Китай

12:29 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият оптимизъм донесе повишения на борсите в Азия

Борсовият оптимизъм в азиатския и тихоокеанския регион се задържа за втори пореден ден, като почти всички национални индекси продължиха да се движат на положителна територия, начело с тези в Индия, Хонконг и Китай. Пазарът на ценни книжа в Япония бе затворен заради честването на национален празник, след като вчера Nikkei 225 скочи с близо 2%, за да се повиши до тримесечен връх.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в девет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, добави 0,8% към стойността си днес. Рисковите премии за държавните облигации на развиващите се страни паднаха до най-ниското си ниво за последните 16 месеца, като израз на растящия оптимизъм на инвеститорите относно световната икономика.

От началото на тази година MSCI Asia Pacific, който не включва Япония, е нараснал с 62% и е на път да отбележи най-силния си годишен ръст от 1993 г. досега, предаде Bloomberg.

Производителите на стомана, веригите за търговия на дребно и компаниите от жилищния сектор помогнаха на Shanghai Composite да добави 0,8%, за да завърши сесията на ниво от 3 073,8 пункта. По този начин основният китайски борсов измерител се възстанови от разпродажбите по време на три от предишните четири сесии, които увеличиха загубата му от началото на декември до 4,5%.

На борсата в Хонконг основният индекс Hang Seng ускори своя ръст с наближаването на края на сесията и добави 1,1% до 21 328,7 пункта. Китайските финансови компании поведоха ралито днес, като според анализатори инвеститорите залагат на банковия сектор в Китай заради добрите му дългосрочни перспективи за растеж. От началото на тази година Hang Seng се е повишил с 48 на сто.

На борсата в Южна Корея широкият индекс Kospi нарасна с 0,4% до 1 661,4 пункта, подкрепен от автомобилните и технологичните компании. Причина за това стана силното поевтиняване на корейския вон, който днес стана най-губещата валута спрямо долара в целия регион. Поевтиняването на корейската валута прави стоките на местните компании по-конкурентни на външните пазари.

С най-силен ръст се открои борсата в Индия, където индексът на сините чипове BSE Sensex 30 добави близо 3% към стойността си до 17 186,3 пункта. Начело на ралито застанаха енергийните компании, след като цената на петрола продължи да върви нагоре и премина 74 долара за барел. Компаниите от минния и IT сектора също се наредиха сред най-печелившите дружества на борсата в Мумбай.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 0,8% до 4 739,3 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 скочи с 1% до 3 209,6 пункта. Акциите на добивните компании на борсата в Сидни поскъпнаха след новината, че най-големият износител на прахообразни въглища в света Macarthur Coal може да получи оферта за придобиване от най-голямата азиатска компания за търговия със суровини Noble Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още