IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Латвия отправи остро предупреждение към шведските банки

Премиерът на страната заяви, че ако не започнат да кредитират, банките рискуват много заради бавното възстановяване

10:23 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Латвия отправи остро предупреждение към шведските банки

Премиерът на Латвия Валдис Домбровскис отправи остро предупреждение към шведските банки, които оперират в страната. Той заяви, че ако те не започнат да кредитират отново ще поемат големи рискове, свързани с бавното излизане на Латвия от кризата.

Банковият пазар на Латвия е доминиран от банки като Swedbank и SEB, които са замразили кредитирането, тъй като не могат да наберат достатъчно пари и да се справят с нарастващия дял на лошите кредити. Ситуацията в латвийската икономика е такава, тъй като страната преминава през най-тежката рецесия от всички страни в Европейския съюз.

„Внезапното спиране на кредитирането е много проблематичен въпрос. Очакваме шведските банки да започнат да отпускат кредити отново“, заяви Домбровскис, цитиран от Financial Times.

Латвийският премиер е категоричен, че банките трябва да поемат своята отговорност, тъй като именно те са „спомогнали за засяването на семената на кризата“ чрез „безотговорно кредитиране“. След рязкото спиране на отпускането на кредити икономиката на страната се срина с драстичните 18 на сто.

Преди това Латвия дълго време бе в период на експанзия и дори често бе сочена за пример заради бурното си икономическо развитие, припомня вестникът.

„Разбира се, всеки може да каже и че латвийците са теглили кредити неразумно, но за да взимаш заеми неразумно трябва да има някой, който да ги отпуска по този начин. Ние станахме свидетели на много лесен достъп до кредити в условията на силно прегряла икономика“, посочва Домбровскис.

„Сега почти липсват кредити в условията на дълбока рецесия“, смята латвийският премиер.

За пореден път Домбровскис отхвърли девалвацията на валутата като средство за решаване на проблемите на Латвия. Към момента латвийският лат е фиксиран към еврото, което силно затруднява износа. Девалвацията би могла да улесни износителите, но ще доведе до крах на икономиката, категоричен е той.

Причината за това е, че 85 на сто от изтеглените в страната кредити са в евро и при промяна на курса домакинствата и фирмите биха се оказали в драматична ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още