IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch предупреди Великобритания и Франция, че рискуват своя топ рейтинг

Публичният дълг на Великобритания и Франция ще нарасне до 90% от размера на техния брутен вътрешен продукт до 2011

09:56 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch предупреди Великобритания и Франция, че рискуват своя топ рейтинг

Международната рейтингова агенция Fitch предупреди Великобритания и Франция, че рискуват да изгубят своя топ инвестиционен рейтинг „AAA”, освен ако не съставят ясен и надежден план за овладяване на своя бюджетен дефицит през следващата година.

От Fitch предупредиха, че нито една от развитите икономики, които имат висок кредитен рейтинг, не може да си позволи да разчита спокойно на това, че той ще се запази, без да въведе строга фискална дисциплина на фона на растящата задлъжнялост в публичния сектор.

Публичният дълг на Великобритания и Франция се очаква да стигне 90% от размера на техния брутен вътрешен продукт (БВП) до 2011 г. Съотношението е по-високо от това на Япония, която изгуби своя „AAA” рейтинг по-рано тази година, когато нейният публичен дълг стигна 80% от БВП.

Грешката, която японското правителство е допуснало, се крие в липсата на надежден план за овладяване на разходите в публичния сектор. От тази грешка сега внимателно трябва да се поучат редица европейски страни, пише Telegraph.

Според Fitch Обединеното кралство, Испания и Франция трябва да изготвят програма за строга фискална консолидация, като се има предвид бюджетните предизвикателства, пред които тези страни ще се изправят в опитите си да стабилизират държавния си дълг.

В случай че не се справят, натискът върху техните кредитни рейтинги сериозно ще се увеличи. Според експертите на Fitch този проблем не е бил разгледан достатъчно задълбочено в предварителния бюджетен доклад на правителството на британския премиер Гордън Браун.

Бюджетният дефицит на Франция може да стигне 8,5% от нейния БВП през следващата година или дори повече, въпреки че страната претърпя по-лека рецесия в сравнение с други развити икономики. От Fitch са на мнение, че големият дефицит на Франция не може да се оправдае с рязко свиване на икономиката, каквото не е имало, а е резултат от погрешната политика на правителството.

В края на ноември финансовите затруднения на емирство Дубай напомниха на целия свят, че натрупването на големи дългове е твърде опасно и може да застраши рейтингите на задлъжнелите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още