IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Уорън Бъфет продължава да разпродава дела си в Moody's

От юли досега милиардерът продава акции на рейтинговата агенция за шести път

09:09 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Уорън Бъфет продължава да разпродава дела си в Moody's

Притежаваната от американския милиардер Уорън Бъфет инвестиционна компания Berkshire Hathaway отново е продала част от акциите си в рейтинговата агенция Moody's. Така от юли месец насам Бъфет за шести път намалява дела си в дружеството, което изпитва проблеми с набирането на приходи.

На 18 декември от Berkshire са продадени 87 992 акции от капитала на Moody's при цена 26,77 долара за брой. Въпреки това обаче според данните на регулаторните органи дружеството на Бъфет остава най-голям акционер в Moody's.

Делът на Berkshire обаче драстично пада през последните месеци. Към края на юни компанията е притежавала 48 млн. акции на Moody's, а сега те са с цели 34 на сто по-малко, предава Bloomberg.

Инвестицията си в Moody's Бъфет е направил през далечната вече 2000 година. В най-силния момент за компанията, през 2007 година, той се е оценявал на 3,5 млрд. долара. От тогава досега обаче цената на акциите на рейтинговата агенция е загубила повече от 50 на сто.

Според анализатори причината за действията на Berkshire Hathaway е влошената репутация на рейтинговата агенция. Тя, както и другите големи играчи в сектора – Standard&Poor's и Fitch, попаднаха под силен обществен натиск заради начините, по които оценяват рисковия профил на компании и държави.

Заради кризата пък приходите на Moody's бележат значителен спад, което без съмнение също допринася за решението за продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още