IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се доближава до $75 за барел

Позитивни сигнали за икономиката на САЩ изпратиха суровината на най-високите й нива за последните две седмици

08:45 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се доближава до $75 за барел

Петролът поскъпна през последното денонощие, воден от положителни новини за пазара на жилища и потреблението на горива в САЩ. Те дадоха основание на мнозина да повярват, че възстановяването на американската икономика набира сила.

Вчера от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ обявиха, че продажбите на съществуващи жилища в страната са отбелязали ръст през ноември. При това той е бил най-голямото приравнено към годишна основа повишение от февруари 2007 година досега.

От Американския петролен институт пък обявиха, че запасите от петролни продукти и горива в страната са намалели през последната седмица, което е сигнал за нарастване на потреблението, пише Bloomberg. Днес се очакват официалните правителствени данни за количеството на петролните запаси в САЩ, като очакванията са и те да покажат спад.

В резултат на всичко това черното злато поскъпна до 74,40 долара за барел вчера, което е най-високата цена на затваряне на борсата от 4 декември насам. През нощта февруарските фючърси отстъпиха с минималния 1 цент и рано сутринта се търгуват по 74,39 долара за барел.

От началото на годината петролът е поскъпнал с 67 на сто, като за 2009 година остават едва няколко търговски сесии. Петролната борса в Ню Йорк ще остане затворена този петък заради посрещането на Коледа, търговия няма да има и следващия петък, 1 януари.

На борсата в Лондон вчера цената на петрола от сорта брент се повиши с 0,6 на сто до 73,46 долара за барел. Тази сутрин барел брент с доставка през февруари може да се купи за 73,40 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още