IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 с нов връх за тази година

Обемът на изтъргуваните книжа обаче остава нисък, което засилва нестабилността на пазара

18:02 | 22.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
S&P 500 с нов връх за тази година

Сесията на Wall Street започна с леки повишения за основните индекси, които се засилиха след добрите новини за поредния силен месечен ръст на продажбите на съществуващи жилища. В резултат на това индексът S&P 500, който обединява най-добрите публични компании на двете фондови борси в САЩ, отбеляза нов връх за тази година, подкрепен от компаниите в технологичния и здравния сектор.

Малко след началото на търговията стана ясно, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са нараснали със 7,4% на месечна база през ноември, след като се увеличиха с 10% за октомври. Техният ръст спрямо ноември миналата година е още по-внушителен и възлиза на 45,7 на сто. Състоянието на пазара на имоти е сред най-надеждните показатели за състоянието на икономиката.

Индексът на 30-те компании с най-голяма пазарна капитализация Dow Jones IA се повишава с 0,4% до 10 457,4 пункта близо час и половина след началото на търговията. Широкият S&P 500 напредва с 0,3% до 1 117 пункта, което е най-високото му ниво от септември миналата година. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, добавя 0,4% до 2 247,1 пункта.

Обемът на изтъргуваните акции обаче остава нисък, което засилва нестабилността на пазара и преувеличава движенията на котировките. Пазарите на ценни книжа ще приключат търговията в четвъртък с три часа по-рано от обичайното и ще бъдат затворени в петък заради коледните празници.

Преди началото на днешната борсова сесия страна ясно, че разходите на правителството и домакинствата увеличават брутния вътрешен продукт на страната с 2,2% през третото тримесечие спрямо предходното. Окончателните данни обаче се оказаха по-лоши от предишната оценка за ръст на икономиката от 2,8% на тримесечна база.

Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа се увеличава с 1 базисен пункт до 3,73%, а цената на петрола с доставка през февруари пада с половин процент до 73,36 долара за барел. Цената на златото остава под 1 100 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още