IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изминалото десетилетие е едно от най-лошите в историята на щатските борси

Акциите на Нюйоркската фондова борса са губили средно по 0,5% на година от края на 1999

12:20 | 24.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изминалото десетилетие е едно от най-лошите в историята на щатските борси

Пазарът на ценни книжа в САЩ е на път да приключи едно от най-лошите десетилетия в своята история, като представянето на индексите е било по-добро дори и по време на десетилетието след Великата депресия през 30-те години на 20-ти век. Почти всички алтернативи на акциите са се представили по-добре в периода от 2000 до 2009 г., в това число облигациите и златото, пише Wall Street Journal.

От края на 1999 г. акциите, търгувани на Нюйоркската фондова борса, са губили средно по 0,5% на година. Това е сред най-лошите представяния в рамките на десетилетие, откакто надеждна статистика започва да се води преди 200 години. Това десетилетие започна с балон в технологичния сектор през 2000 г. и завърши с още два балона в сектора на недвижимите имоти и ипотечното кредитиране.

Индексът на 30-те най-големи и търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones IA се е понижил с над 7% за изминалите десет години. Широкият S&P 500, който обединява 500-те най-добри публични дружества, е изгубил близо 22% от стойността си за същия период. Най-болезнен спад е претърпял индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, който е отстъпил с повече от 40 на сто.

Много инвеститори са изкушени от възвращаемостта на борсите в САЩ и от бичия пазар, който започва в началото на 80-те години на миналия век. Широкият индекс S&P 500 набират скорост и през 90-те години стига средногодишна възвращаемост от 17,6%. По този начин периода от 1990 до 1999 г. се превръща в най-печелившото за инвеститорите на Wall Street десетилетие след 50-те години на 20 век.

Силното рали обаче прави пазарната оценка на компаниите доста по-висока от тяхната печалба. Междувременно дружествата започват да намаляват своите дивиденти, което понижава възвращаемостта от инвестициите в акции.

Щатските фондови пазари са се представяли по-добре дори и през 30-те години на миналия век, когато страната е обхваната от икономическа депресия. Това показват изчисленията на професора по икономика от Йейлския университет Уилям Готцман. Тогава акциите на борсата в Ню Йорк са поевтинявали средно с по 0,2% на година в продължение на десетте години от 1929 до 1939 г.

Но ако се вземат десетгодишните периоди, които приключват през 1937 и 1938 г. съответно, тогава пазарът на ценни книжа в САЩ се представя по-лошо от сегашното десетилетие, защото те обхващат пълния ефект от Великата депресия. Цените на акциите на Нюйоркската фондова борса стигат своя връх през 1929 г., след което пазарът претърпява крах през октомври същата година.

За изминалите десет години доходността на облигациите е доста по-добра в различни сектори и варира от 5,6% до 8% годишно. Златото е най-добре представящият се актив, защото е поскъпвало средно с по 15% на година за всяка година от изминаващото си десетилетие. За сметка на това през 90-те години на 20-ти век цената на златото се е понижавала средно с по 3% на година.

Ако данните се коригират с инфлацията, тогава широкият индекс S&P 500 всъщност се е понижавал средно с по 3,3% на година през последното десетилетие. Изчисленията се базират на очакваните дивиденти за 2009 г. и размера на годишната инфлация през ноември. Данните са доста разочароващи за инвеститорите, които гледат на акциите като на средство за предпазване от инфлацията.

За последните двадесет години S&P 500 се е повишавал с по 8,2% на година, което също не е много обнадеждаващ резултат. От всички 30 компании, които участват в Dow Jones IA, акциите на 13 са поскъпнали в сравнение с цените им в края на 1999 г. Само две от компаниите – Caterpillar и United Technologies, са успели да удвоят своята пазарна капитализация за тези десет години.

Освен това текущото съотношение P/E на S&P 500 възлиза на 20, което е с около 20% повече спрямо средната стойност на коефициента в дългосрочен план от 16. Това показват изчисленията, базирани на печалбите на компаниите за последните десет години, които са коригирани с инфлацията. Съотношението P/E на S&P 500 e отбелязало най-високата си стойност от 44 в края на 1999 г.

Това загатва, че въпреки поевтиняването на акциите през последните десет години, те все още не изглеждат изгодна инвестиция на база на коефициента P/E. Ето защо следващата година може да поднесе още по-големи изненади и волатилност, а инвеститорите ще насочат своето внимание към конкретни компании и инвестиции, които могат да издържат на икономическа криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 22.12.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още