IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовият оптимизъм се завърна на азиатските пазари

Nikkei 225 се повиши най-много, като скочи с 1,9% заради поевтиняването на японската йена

12:07 | 22.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовият оптимизъм се завърна на азиатските пазари

Котировките на борсите в азиатския и тихоокеанския регион се оцветиха в зелено, а регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific отбеляза най-силния си ръст за последните близо три седмици днес. Поевтиняването на йената спрямо долара и еврото подкрепи акциите на японските износители, а финансовите компании на борсата в Хонконг поскъпнаха след вчерашните разпродажби.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши най-много, като добави 1,9% към стойността си до 10 378 пункта. Йената поевтиня до 91,48 йени за долар, което е най-слабият обменен курс на японската валута от 30 октомври. Причина за това стана твърдата позиция на Японската централна банка относно лихвените нива в страната, които ще останат близо до нулата за продължителен период от време.

Поевтиняването на йената спрямо долара, лирата и еврото прави стоките на местните износители по-конкурентни на външните пазари. Това повиши цената на акциите на Sony с 2,7%, на Toyota Motor с 2,2%, а на Toshiba – с 4,7%, предаде Bloomberg.

Централната банка на Хонконг заяви днес, че финансовите компании в страната вероятно ще реализират добър ръст на печалбата през следващата година. Основният борсов индекс Hang Seng нарасна с 0,7% до 21 092 пункта благодарение на банковия сектор. На борсата в Шанхай обаче Shanghai Composite се понижи с 2,3% до 3 050,5 пункта и увеличи загубата си от началото на месеца до 4,5%.

Причина за това станаха очакванията, че китайското правителство ще въведе нови мерки, за да ограничи спекулациите с недвижими имоти в страната. За тази цел размерът на първоначалната вноска за покупка на втори имот може да нарасне до 50% от стойността му. Имотът няма да може да бъде продаван до пет години след неговата покупка спрямо сегашното ограничение от две години.

На борсата в Сидни S&P/ASX 200 нарасна с 1,5%, за да завърши сесията на ниво от 4 704,2 пункта, а индексът на сините чипове в Нова Зеландия нарасна с 0,9% до 3 179,2 пункта. Днес стана ясно, че индексът на водещите индикатори в Австралия, изчисляван от Conference Board, се е понижил за първи път за последните пет месеца, като отчита спад от 0,3% на месечна база през октомври.

Показателят предсказва посоката, в която ще поеме икономиката през следващите няколко тримесечия, като обединява седем водещи икономически индикатора, в това число парично предлагане, разрешителни за строеж, износ, материални запаси, лихвени спредове и др. Неговото понижение засили очакванията, че централната банка на Австралия няма да вдигне отново лихвата през февруари.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, добавя 1,1% към стойността си до 118,10 пункта. Акциите на всички десет индустриални групи, включени в индекса, отчитат ръст. От началото на годината регионалният индекс се е повишил с 32%, което е най-голямото му годишно увеличение за последните шест години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още