IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стиглиц: САЩ може да отбележат икономически спад и догодина

Според нобеловия лауреат американската икономика трябва да расте с поне 3 на сто, за да създава достатъчно работни места

14:54 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Стиглиц: САЩ може да отбележат икономически спад и догодина

Носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц обяви, че вижда значителна вероятност американската икономика да отбележи спад през втората половина на следващата година. Затова той призовава правителството на САЩ да подготви втори насърчителен пакет, с който да се създадат работни места.

„Вероятността за подобно развитие е много, много голяма“, обяви Стиглиц пред репортери в Сингапур. „Има голям шанс данните за икономическия ръст да са в негативния спектър“, посочва той, цитиран от АР.

Стиглиц призова американското правителство да задели повече средства за местните власти в САЩ, тъй като те са изправени пред голяма опасност от спад в данъчните приходи.

Според оценките на Стиглиц икономиката на САЩ трябва да расте с темп от поне 3 на сто, за да може да бъдат създавани достатъчно работни места за излизащите на трудовия пазар.

„Ако не се вземат мерки сега и икономиката наистина бъде толкова слаба, колкото очаквам, а вероятно ще бъде, тогава ще бъдем в доста тежка позиция“, посочва Стиглиц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още