IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси се задържаха на отрицателна територия за трети ден

Днешната сесия донесе силен спад на строителните компании в Хонконг

12:08 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси се задържаха на отрицателна територия за трети ден

Първата борсова сесия за тази седмица донесе понижения на повечето азиатски и тихоокеански пазари на ценни книжа, в резултат на което регионалният индекс MSCI Asia Pacific се задържа на отрицателна територия за трета поредна сесия. Най-много пострадаха строителните компании в Хонконг - заради притесненията, че спекулациите с имоти в Китай ще бъдат ограничени допълнително.

MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, губи 0,4% до 117,02 пункта, след като се повишаваше с 0,6% в ранните часове на търговията. От началото на тази година регионалният борсов измерител се е повишил с 31% и е на път да отбележи най-силния си годишен ръст от 2003 година досега, предаде Bloomberg.

Японският Nikkei 225 се повиши с 0,4% до 10 183,5 пункта, но по-широкият индекс Topix отстъпи с 0,2% до 891,5 пункта. Днес стана ясно, че износът на Япония се е увеличил с рекордно за последните седем години темпо от 4,9% на месечна база през ноември. Това е добра новина за японската икономика и намалява вероятността от повторно свиване през следващата година.

Днешната сесия донесе силен спад на борсата в Хонконг, където Hang Seng отстъпи с 1,1% до 20 948,1 пункта. Днес стана ясно, че правителството на Китай може да увеличи размера на първоначалната вноска, нужна за покупката на втори имот, до 50% от стойността му през следващата година. Това понижи силно компаниите от строителния сектор и сектора на недвижимите имоти.

На борсата в Шанхай най-добре се представиха компаниите от потребителския сектор и от продажбите на дребно, подкрепени от очаквания ръст на китайската икономика през следващата година. Shanghai Composite се повиши с 0,2%, за да завърши сесията на ниво от 3 123 пункта и заличи загубата си от ранните часове на търговията. Индексът завърши миналата седмица със загуба от над 4%.

Въпреки това основният борсов индекс в Китай се нареди сред най-печелившите за тази година, като е нараснал със 71 на сто. Китайската икономика трябва да нарасне с 8% през следващата година, съгласно заложените от правителството цели. В Австралия индексът на сините чипове S&P/ASX 200 изгуби 0,3% до 4 635,1 пункта, а новозеландският NZX 50 се понижи с 0,2% до 3 149,8 пункта.

С понижение от 0,2% приключи и сесията за южнокорейския индекс Kospi. Разпродажбите в банковия сектор на борсата в Сеул успяха да заличат повишенията при корейските технологични компании, които напреднаха благодарение на положителните очаквания за продажбите на компютърни процесори и течнокристални дисплеи през следващата година.

Акциите на Hyundai Motor поскъпнаха с 0,9% до 112 500 корейски вона за акция след новината, че автомобилният производител ще създаде съвместно звено с китайската автомобилна компания Baotou Bei Ben Heavy-Duty Truck. Двете компании ще имат дял от по 50% и се надяват чрез партньорството помежду си да отговорят по-добре на растящото търсене на автомобили в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още