IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва заради спекулативни операции

Котировките на петролните контракти с доставка през февруари се вдигат заради покриване на къси позиции

08:42 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпва заради спекулативни операции

Цената на петрола стартира новата седмица с разнопосочно движение. Контрактите с доставка през януари отчитат спад, а тези с доставка през февруари – ръст. Така бе сложен край на възхода от миналата седмица, когато стана ясно, че петролните запаси на САЩ изненадващо са намалели.

Тази нощ петролните контракти с доставка през януари изгубиха минималните 7 цента до 73,29 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. Днес е крайният срок за търговия с януарски фючърси, а все по-активно се търгуват контрактите с доставка през февруари.

Те повишават цената си с около 0,6 на сто до 74,87 долара за барел. Това ниво е над 100-дневната плъзгащ се средна на цената на петрола, съобщава Кен Хасегава от Newedge в Токио и уточнява, че това вероятно се дължи на покриване на къси позиции.

Така според него котировките на черното злато би трябвало да получат известна подкрепа през днешния и следващите дни.

Прогнозите на анализаторите са, че черното злато вероятно ще поскъпне през настоящата седмица, тъй като отново ще станем свидетели на спад на петролните запаси. Ключов фактор за движението на котировките обаче ще бъдат данните за продажбите на съществуващи и нови жилища в САЩ, предава Bloomberg.

На борсата в Лондон днес петролът от сорта брент с доставка през февруари поскъпва с 0,8 на сто до 74,32 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още