IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Несигурността продължава да тежи върху световната икономика

Растящата безработица може да намали потенциалния ръст на световната икономика и дори да я потопи отново в рецесия

08:20 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Несигурността продължава да тежи върху световната икономика

За капиталовите пазари по целия свят изминалата година може да се опише най-добре като невероятен скок с бънджи. Цените на акциите на фондовата борса в Лондон например се сринаха, след което тръгнаха нагоре, отбелязвайки някои от най-резките движения на пазара на ценни книжа за последните три века.

И ако реалната икономическа активност по целия свят следва модела, който очертаха фондовите и стоковите борси, то през следващата година би трябвало да се радваме на рязко възстановяване на световната икономика.

Реалната икономика последва фондовите пазари по пътя надолу, но засега липсват знаци, които да предвещават, че тя ще изживее бурен ръст през следващата година, пише FT. Единствените обнадеждаващи икономически данни на този етап показват, че рязкото свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) е приключило.

За това свидетелства краят на рецесията в най-големите икономики през второто и третото тримесечие на годината. Изключение направи единствено Обединеното кралство. Пазарът на труда в повечето страни се стабилизира, а някои икономики, като Канада и Австралия, започнаха да създават нови работни места.

Централните банки се бавно, но сигурно, започнаха да изтеглят своите извънредни мерки за подкрепа на икономиката. Икономическите прогнози на техните ръководства си остават предпазливи на този етап, но и са много по-окуражаващи в сравнение с предишните месеци.

Някои централни банки, като тези на Израел, Австралия и Норвегия, дори започнаха да повишават своите лихвени проценти, които преди това паднаха до рекордно ниски нива.

Икономическият растеж обаче си остава анемичен, като БВП на повечето развити страни няма да нарасне с повече от 1-2% през 2010 г., съгласно повечето прогнози.

Сред най-големите икономики от групата на Г-7 единствено САЩ и Канада се очаква да се справят по-добре, но дори и растежа на техния БВП през 2010 г. с 2,7% и 2,6% съответно не може да се нарече вдъхновяващ. Освен това кредитните потоци към бизнеса си остават занижени, въпреки добрата година за банките.

Перспективите пред банковия сектор в дългосрочен план са несигурни, защото все още се очаква ръст на просрочените заеми през следващата година. Освен това балансите на банките вероятно ще бъдат значително ограничени от планираните регулаторни реформи във финансовия сектор през следващите години.

Междувременно пазарите остават много чувствителни на лоши новини, което стана ясно покрай новините за проблемите в Дубай и Гърция през последните няколко седмици. Те изнервиха силно пазарните участници и ги накараха масово да потърсят убежище в сигурността на щатския долар, който поскъпна значително.

Бизнесът и домакинствата на свой ред остават предпазливи и разходите в публичния сектор са главен източник на икономическия растеж. Това обаче е нож с две остриета: публичните дефицити са тревожно големи от една страна, но от друга растежът може да спре, ако държавата не компенсира спада на разходите в частния сектор.

Над всичко това виси сянката на необичайно високата безработица, която в САЩ се удвои от 5% до повече от 10%, което е рекорд за последните 26 години. Особеното е, че безработицата в страни с по-голям икономически спад, като Великобритания, Япония, Италия и Германия, нарасна по-малко в сравнение с Щатите.

Това показва, че социалната политика в тези страни е накарала работодателите да задържат своите работници, дори и за по-малко часове, което прави рецесията там по-малко болезнена. Именно растящата безработица може да намали потенциалния ръст на световната икономика и дори да я потопи отново в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още