IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

4 млн. коли в Пекин – по една на 4-ма

Китайската столица, в която живеят общи 16 млн. души, вече е една от най-замърсените на планетата

14:14 | 19.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
4 млн. коли в Пекин – по една на 4-ма

Страстта към автомобилите завладява все повече китайци, превръщайки образа на Пекин като град на колоездачите в спомен от миналото.

Броят на регистрираните лични моторни превозни средства в града е достигнал 4 млн. през тази седмица. Сметките показват, че по този начин на четирима жители се пада по един автомобил, предава АФП, позовавайки са на китайски медии.

Китайската столица, в която живеят общи 16 млн. души, вече е една от най-замърсените на планетата. С цел да намалят замърсяването и огромния трафик местните власти въведоха през миналата година система, която предвижда веднъж в седмицата хората да оставят колите пред дома си и да използват предимно градския транспорт.

Непрекъснато се полагат усилия за развитието на градската транспортна мрежа, като се предвижда подобренията да доведат до по-голямото й използване. Очакванията на градската управа са до 2020 г. 40% от жителите да се придвижват най-вече с метро и автобус.

През 1949 г., когато е въведен комунистическият режим в страната, в Пекин е имало само 2300 лични автомобила. Границата от един милион коли беше прескочена през 1997 г.

От началото на тази година автомобилният пазар в Китай е най-големият в света благодарение на мощните правителствени програми в негова подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още