IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на Morgan Stanley също се отказа от своя бонус

Новините, че топ мениджмънтът в банковия сектор ще получи премии за милиарди долари през тази година, предизвикаха силно обществено възмущение

13:20 | 19.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на Morgan Stanley също се отказа от своя бонус

Главният изпълнителен директор на американската инвестиционна банка Morgan Stanley Джон Мак ще се откаже от своя бонус за 2009 г., предаде CNN. Той аргументира решението си с милиардите долари финансова помощ, които банката получи преди година от данъкоплатците в САЩ.

Джон Мак е уточнил пред Управителния съвет на Morgan Stanley, че не е удачно да получава традиционния бонус в края на годината на фона на безпрецедентната криза, която разтърси финансовия сектор по целия свят през последните две години.

Новините, че топ мениджмънтът в банковия сектор ще получи премии за милиарди долари през тази година, предизвикаха силно обществено възмущение. Някои компании от банковия сектор предприеха мерки, за да потушат част от негативизма, насочен към тях.

Ръководството на Goldman Sachs, която е пряк конкурент на Morgan Stanley, съобщи, че няма да изплаща парични бонуси за своите топ мениджъри през тази година.

Решението на Мак вероятно е обвързано и с финансовите резултати на инвестиционната банка за 2009 г. За разлика от своите конкуренти Morgan Stanley се очаква да завърши годината на загуба в размер на 388 млн. долара.

През октомври 2008 г. Morgan Stanley получи 10 млрд. долара финансова помощ от правителството в САЩ в рамките на програмата за освобождаване от проблемните финансови активи. Банката върна цялата дължима сума през юли тази година.

Джон Мак ще отстъпи своя пост на сегашния заместник-главен изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман в края на годината, но ще остане председател на Управителния съвет. Това ще е третата година, в рамките на която Джон Мак няма да получи годишен бонус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още