IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският еконадзор разреши строителството на Северен поток

За старта на проекта се очаква само съгласието на Германия, след като разрешенията си дадоха Дания, Швеция и Финландия

12:17 | 19.12.09 г.
Руският еконадзор разреши строителството на Северен поток

Руският екологичен регулатор Росприроднадзор е издал разрешение за строителството на газопровода Северен поток на територията на страната, предаде Коммерсант. Руската отсечка на газопровода е с дължина 123 км.

Така изграждането на газопровода може да започне през пролетта на 2010, като за това единствено се чака одобрението на Германия.

През октомври Дания даде съгласието си за реализирането на проекта, след което и правителствата на Финландия и Швеция направиха същото. За пълното разрешение на строителството е необходимо обаче още едно одобрение от страна на Финландия.

Със строителството на газопровода по дъното на Балтийско море са несъгласни страни като Естония, която макар и да не може да повлияе директно на изпълнението на проекта, потърси подкрепа от други заинтересовани страни за блокирането му.

Северен поток, по който ще тече руски газ за Германия, ще има две разклонения. Едното с капацитет от 27,5 млрд. куб. метра трябва да е готово в края на 2011 года, а второто, отново със същия капацитет - през 2012. Стойността на проекта е 7,4 млрд. евро. Акционери в Nord Stream AG, която реализира проекта, са Газпром с 51%, по 20% имат немските E.On и BASF, а холандската Gasunie има дял от 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още