IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позитивен финал на волатилната сесия в САЩ

Технологичният сектор помогна на Nasdaq Composite да отчете седмичен ръст от близо 1%

23:23 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивен финал на волатилната сесия в САЩ

Щатските индекси успяха да се задържат на положителна територия до края на днешната волатилна сесия, въпреки че днес изтекоха тримесечните опции и фючърси върху акциите и основните борсови измерители в страната.

Индексът на 30-те компании с най-голяма пазарна капитализация Dow Jones IA премина няколко пъти от положителна на отрицателна територия, но в края на сметка успя да завърши търговията с ръст от 0,2% до 10 328,9 пункта.

Широкият борсов измерител S&P 500 напредна с 0,6% до 1 102 пункта. Индексът на дружествата от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, нарасна много повече, като добави 1,5% до 2 211,7 пункта заради повишенията в технологичния сектор.

В сравнение с нивото си на затваряне от миналия петък Dow Jones IA се е понижил с 1,3 на сто, S&P 500 е изгубил 0,3 на сто, а Nasdaq Composite е нараснал с близо 1%. Преднината им от началото на годината възлиза на съответно 18%, 22% и 40%.

Технологичният сектор се справи най-добре благодарение на добрите финансови резултати за последното тримесечие на производителя на BlackBerry – Research In Motion, и на втория по големина производител на бизнес софтуер в света Oracle.

Акциите на Oracle поскъпнаха с 6,4% до 24,34 долара след новината, че печалбата й се е увеличила с 13% на годишна база за тримесечието до 30 ноември. Пазарната капитализация на компанията е нараснала с 37% от началото на годината до 122 млрд. долара.

Цената на акциите на Research in Motion скочи с 10% до 69,99 долара, след като отчете ръст на печалбата от 60% за изминалите 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията се е увеличила със 72% през тази година до 40 млрд. долара.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпна с 0,9% до 73,31 долара за барел след новината, че ирански войски са преминали границата с Ирак и са навлезли в едно от най-големите нефтени находища в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още