IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола скочи, след като иранци завзеха находище в Ирак

Петролните фючърси са поскъпнали с близо 5% за изминалите пет дни

22:44 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола скочи, след като иранци завзеха находище в Ирак

Цената на петрола се повиши за малко до 74,69 долара за барел по време на петъчната сесия след новината, че ирански войски са преминали границата с Ирак и са навлезли в едно от най-големите нефтени находища в страната.

Заместник-министърът на външните работи на Ирак Мохамед Хадж Махмуд заяви, че ирански войници са обградили петролен кладенец в богатото и спорно нефтено находище Al-Fakkah, което е на 450 км. южно от Багдад.

През миналата седмица редица големи петролни компании участваха в аукцион за големите петролни находища в страната, която през тази година отвори границите си за чужди компании за първи път от 30 години.

Ирак сключи сделки за седем от 15-те предложени петролни находища, като Shell спечели правото да разработва най-голямото от тях. Всички те са намират в райони, които са относително стабилни и без сблъсъци.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпна с 66 цента, или 0,9%, за да завърши сесията на ниво от 73,31 долара за барел. Цената на петролните фючърси е скочила с близо 5% от началото на седмицата.

На петролната борса в Лондон брентът поскъпна с 28 цента, или 0,4%, до 73,65 долара за барел.

През следващата седмица в Луанда, Ангола, ще се състои последната за тази година среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Анализаторите прогнозират, че 12-те страни, които членуват в ОПЕК, няма да променят квотите на производство. ОПЕК доставя 40% от световния петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още