IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на сливания и придобивания ще живне през 2010 г.

Сделките ще са концентрирани в енергийния, финансовия, технологичния и здравния сектор, смятат от Bank of America

20:46 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на сливания и придобивания ще живне през 2010 г.

Енергийният, финансовият, технологичният и здравният сектор ще бъдат най-горещите индустрии, в които ще бъдат концентрирани сливанията и придобиванията през следващата година. Активността на пазара вероятно ще се разшири постепенно спрямо ниските нива, до които падна през тази година, предаде CNBC.

Решението на енергийната компания Exxon Mobil да купи занимаващата се с добив и пренос на природен газ компания XTO Energy през този месец може да се приеме като знак за нарастването на активността през 2010 г. За това ще помогне още стабилизирането на финансовите пазари и поскъпването на акциите.

Придобиването XTO Energy срещу 41 млрд. долара се присъедини към поредицата от големи корпоративни сделки от тази година, в това число и купуването на железопътната компания Burlington Northern от компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway, както и планираната покупка на Comcast от NBC Universal.

Според Джефри Каплан, който оглавява звеното за сливания и придобивания на Bank of America Merrill Lynch, сегашната висока активност е окуражаваща. В началото на 2010 година той очаква 10-15% ръст на сделките, като по-активни ще бъдат както корпорациите, така и фондовете за дялово инвестиране.

Той допълва, че пазарът на сливания и придобивания няма да може да възстанови, ако икономиката не поеме по пътя към устойчивото възстановяване. По негови наблюдения най-добрите сделки се правят именно в началото на икономическото възстановяване, заради големите възможности, които се отварят.

Стойността на сделките на пазара на сливания и придобивания от началото на 2009 г. възлиза на 1,97 трлн. долара, като се очаква да стигне 2 трлн. долара до края на годината. Това представлява спад от 32% в сравнение с 2008 г. и от 53% спрямо рекордните нива, достигнати през 2007 г., показват данните на Thomson Reuters.

Активността на пазара на сливания и придобивания в САЩ падна до най-ниските си нива за последните шест години през тази година, но въпреки сделките в САЩ са по-многобройни от тези в Европа за първи път за последните три години. Голяма част от анализаторите очакват минимален ръст през следващата година.

Според Bank of America Merrill Lynch стойността на сливанията и придобиванията за следващата година ще бъде малко по-висока в размер на около 2,1 трлн. долара. За разлика от тази година, когато преобладаваха малкото на брой крупни сделки, през следващата година ще се очакват повече традиционни сливания.

Morgan Stanley печели най-много от реализираните сделки през тази година, като застава начело на класацията за първи път от 1996 г. Morgan Stanley измества лидерът Goldman Sachs от първото място, което държа през последните 12 години.

Приходите за инвестиционните банки в САЩ от консултациите за сделки в областта на сливанията и придобиванията през тази година са в размер на 18,9 млрд. долара, което е с 46% по-малко от 2008 г. и най-ниската стойност от 2003 г. насам.

Секторът на енергетиката стана източник на най-голямата част от тези комисиони за консултации, следван от финансовата индустрия. Най-голямата сделка за тази година обаче бе във фармацевтичния сектор, след като Pfizer плати 64,6 млрд. долара за придобиването на фармацевтичната компания Wyeth.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 18.12.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още