IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Базелският комитет затяга правилата за банков надзор

Новите правила обаче ще влязат в сила, след като световната икономика и финансовите пазари се стабилизират напълно

15:40 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Базелският комитет затяга правилата за банков надзор

Базелският комитет по банков надзор е създал нови, по-строги правила за капиталова адекватност, които имат за цел да заздравят капитала на банките, предаде MarketWatch. Новите стандарти обаче няма да бъдат въведени преди световната икономика и финансовите пазари де се стабилизират напълно.

Новите правила ще подобрят капиталовата база на банките, ще намалят експозициите към деривативни финансови инструменти и ще ограничат финансовия лост, с който могат да си служат. Така финансовата система ще стане по-устойчива и стабилна, заяви председателят на Базелския комитет Ноут Уелник.

Ноул Уелник, който оглавява и централната банка на Холандия, допълни, че новите правила ще бъдат оценени през първата половина на 2010 г. и ще мине много време преди да се приложат на практика. За тази цел световната икономика и финансови пазари трябва да са напълно стабилни.

Базелският комитет има за цел да въведе новите правила до края на 2012 г., след което ще зависи от финансовите регулатори на отделните страни кога ще влязат в сила на национални ниво. Спекулации, че правилата ще бъдат отложени, доведоха до рали на банковия сектор в Токио вчера.

Базелският комитет аргументира нуждата от нови стандарти за надзор и капиталова адекватност с обяснението, че сегашните принципи всъщност позволяват на банките да разполагат със собствен капитал в размер на едва 2% от стойността на всички техни рисковопретеглени активи.

Ето защо хибридните капиталови инструменти ще бъдат премахнати като капитал от най-висок ранг съгласно новото базелско споразумение за капиталова адекватност. Планираните корекции на правилата за банков надзор ще бъдат най-сериозните от началото на финансовата криза.

Според предложените от Базелския комитет промени, банките с изчерпани капиталови буфери няма да могат да раздават щедри дивиденти на своите акционери или големи бонуси на своите служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още