IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Credit Suisse ще плати глоба заради нарушаването на санкциите срещу Иран

Швейцарската банкова група Credit Suisse ще плати 536 млн. долара глоба на САЩ

10:56 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Credit Suisse ще плати глоба заради нарушаването на санкциите срещу Иран

Швейцарската банкова група Credit Suisse ще трябва да заплати 536 млн. долара глоба на САЩ заради нарушаването на санкциите, наложени върху Иран, предаде BBC. 

Credit Suisse систематично е укривала самоличността на свои ирански клиенти, докато е прехвърляла милиони долари от тяхно име. Втората по големина швейцарска банка е обвинена и в подпомагане на Либия, Судан и Бирма и нарушаване на наложените санкции срещу тях.

Ръководството на банката заяви, че приема сериозно обвиненията и ще се ангажира с най-високите стандарти за спазване на нормативната уредба. Credit Suisse е втората банка, която ще заплати стотици милиони долари глоба, затова че подпомага своите клиенти да заобиколят законите на САЩ.

През януари тази година британската финансова група Lloyds – TSB заплати глоба от 350 млн. долара на властите в САЩ, след като бе обвинена във фалшифициране на сметки на клиенти в Иран, Либия и Судан. По този начин те са можели да правят бизнес с компании и институции в САЩ.

Правителството на САЩ има право да съди всички чуждестранни финансови институции, дори и за техните дейности в трети страни, стига да са въвлечени лица, които правят бизнес в Америка, но по такъв начин, че избягват щатското законодателство и наложени санкции.

След като Lloyds е прекратява участието си в схемата през 2003 г., иранските банки насочват дейността си към Credit Suisse.

В резултат на това транзакциите на ирански клиенти швейцарската банка в щатски долари се увеличават четири пъти. Между 2002 г. и 2005 г. техният брой се е увеличил от около 50 хил. до 200 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още